Hızlı okuma tekniklerinin beşinci sınıf öğrencilerinin okuma hızlarına ve anlama düzeylerine etkisi
The effects of rapid reading techniques on the fifth graders' reading speed and comprehension levels
- Tez No: 384710
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KURUDAYIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okuma, okuduğunu anlama, okuma hızı, hızlı okuma teknikleri, Reading, reading comprehension, reading speed, rapid reading techniques
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu çalışmada amaç, hızlı okuma tekniklerinin beşinci sınıf öğrencilerinin okuma hızlarına ve anlama düzeylerine etkisini incelemektir. Bu nedenle araştırmada deneme modellerinden sontest kontrol gruplu yarı deneysel model tercih edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubu, 2013-2014 öğretim yılının ikinci döneminde Bolu il merkezindeki Kültür Ortaokulu'nun beşinci sınıflarında öğrenim gören 26 deney, 26 kontrol grubu olmak üzere 52 öğrenciden meydana gelmektedir. Araştırmada kontrol grubuna ortaokul Türkçe müfredatında yer alan etkinlikler uygulanırken deney grubuna ortaokul Türkçe müfredatı etkinliklerinin yanı sıra toplam 8 hafta (32 saat) hızlı okuma teknikleri eğitimi verilmiştir. Araştırmada elde edilen veriler, okuma hızlarının tespiti ve okuduğunu anlama başarı testleri yoluyla toplanmıştır. Veri toplama araçları deneysel işlemlerin bitiminde sontest olarak uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizleri SPSS 18.0 paket programından yararlanılarak yapılmıştır. Çalışmanın tamamlanmasıyla birlikte deney ve kontrol gruplarının hızlı okuma teknikleri eğitimi sonunda öyküleyici ve bilgilendirici metinleri anlama düzeyleri arasında anlamlı bir farkın meydana gelip gelmediğini ve öğretim yılı sonunda Türkçe dersine ilişkin akademik başarı puanları arasında anlamlı bir farkın olup olmadığını belirlemek amacıyla“İlişkisiz Ölçümler T-testi”; deney ve kontrol grubu öğrencilerinin okuduğunu anlama düzeyleri ile okuma hızları arasında anlamlı bir ilişkinin meydana gelip gelmediğini tespit etmek amacıyla Pearson Momentler Çarpımı Korelâsyon Katsayılarından yararlanılmıştır. Sonuçlar yorumlanırken p= .05 anlamlılık düzeyi olarak kabul edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda hızlı okuma teknikleri eğitiminin öğrencilerin okuma hızlarına ve okuduğunu anlama düzeylerine olumlu etkilerinin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study the aim is to examine the effects of rapid reading techniques on fifth grade students' reading speed and comprehension levels. For this reason posttest control group quasi-experimental model was used in the study. The sample studying group is made up of 52 fifth grade secondary school students, 26 of whom belong to control and 26 of whom belong to experimental group attending to Kültür Primary Schools in the second term of 2012-2013 academic year in the provincial center of Bolu. In this research besides secondary school Turkish Language curriculum, rapid reading techniques were carried out in the experiment groups during eight weeks (32 hour), while the control groups only have had the Turkish Language curriculum.The data obtained in this study were collected through the detection of reading speed and reading comprehension achievement tests Data collection instruments were administered as a post-test at the end of the experimental procedure. Analysis of the data obtained were based on SPSS 18.0 package program. Having completed the study,“Unrelated T-test measurements”has been used to determine whether a meaningful difference emerged between experimental and control groups as to their levels of understanding narrative and informative texts at the end of the fast reading education and as to their academic success scores of Turkish lesson, also Pearson product-moment correlation coefficients has been used to indicate whether a meaningful relation between students' comprehension levels and reading speed emerged or not. As a result of the analysis it was observed that rapid reading education techniques has had positive effects on the students' reading speeds and comprehension levels.