Siyasal partilerde ve örgütlenmelerde seçmen davranışları
Political parties and organizations voters behaviours
- Tez No: 384712
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BARDAKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Seçim, Seçmen Davranışları, Demokrasi Kavramı ve Tarihi, Modelleri, Siyasal Partiler ve Örgütlenmeler
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
Demokrasi kavramının ortaya çıkışından bu yana demokrasi tarihiiçerisinde, gelişmiş Batılı ülkelerdeki modern demokratik sistemlerin, demokrasi anlayışlarının ve kurumlarının evrimleşerek gelmiş olduğu bir tarihsel serüvenin ürünü olduğunu söylemek gerekir. Modern ve ideal demokrasi anlayışında hak ve özgürlükler kavramları nasıl büyük bir yer tutmakta ise demokratik sistemin uygulanmasında seçim kavramı da bir o kadar değerlidir. Bu sihirli kavramın yerini demokratik sistemin devamı ve işlerlik kazanması bakımından hiçbir şey dolduramamıştır. Günümüz demokrasi dünyasında liderlere ve siyasi partilere verilen muazzam yetkilerin yadsınamamasının nedeni de meşruiyetin bu sihirli kavrama dayanmış olmasıdır. Siyasal partilerin ve örgütlenmelerin demokratik sistem içerisinde kendilerini bu yetkilere götürecek yegâne araç, seçim ve dolayısıyla halkın oyunun alınmasıdır. Bunun için seçmen davranışları konusunun iyi bilinmesi ve politikaların buna göre şekillendirilmesi gerekir. Dünyanın değişik devletlerinde ve bizde bu demokrasi tarihi farklı bir seyir izlediğinden, demokratik anlayış, seçmen davranışları ve demokratik kurumlar farklılaşmıştır. Bunun bir sonucu olarak demokrasiye olan inanç, hoşgörü, saygı derecesi ve seçmen davranışları tabii olarak farklı olacaktır. Türk seçmen davranışlarının oluşmasında, genel demokrasi anlayışı, geçirmiş olduğu evrimleşme ve Türk demokrasi tarihinin yeri incelenmelidir. Demokratik sistem içerisindeki ana aktörler olarak siyasal partiler, demokrasilerde seçim, genel olarak oy verme davranışları ve bunlarla beraber özellikle Türkiye'de seçmen davranışlarında etkili olan unsurların anket ve diğer saha araştırmaları ile tespiti yapılmalıdır. Bunun yanında araştırmamızda 2014 yerel seçimlerinin değerlendirilmesine çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Throughout the history of democracy, it should be said that modern democratic systems of developed western countries is the product of the understanding and institutions of democracy's evolution since the concept of democracy's emergence. In modern and ideal understanding of democracy, the concept of right and freedom has an importance. During the implementation of democracy, elections have the same importance. This magical concept has never been replaced by anything in terms of continuity and functionality of the democratic systems. In today's democracy world, leaders and political parties have enormous amount of power and this is because legitimacy depends on this magical concept. Political parties and organizations can only have this power by getting the public vote and winning the elections. For this, voters' behaviours should be known well and policies should be formed according to these opinions. Our country and other different countries from the world have unique forms of democratic history. So, democratic institutions, voters' behaviours and the understanding of democracy have different meanings for each of them. As a result of this, faith, respect and toleration for democracy will be different as well. During the formation of Turkish voters' behaviours, general understanding of democracy, evolution of democracy and history of Turkish democracy should be analyzed. As main factors in democratic system: political parties, elections and the general manner of voting should be analyzed. Especially, the reasons that are affecting Turkish votes should be viewed and identified with the help of surveys and field research. Also, the evaluation of the 2014 elections is available in our research. Key Terms: Election, Voters Behaviours, Public Vote, The Concept and The History of Democracy, Types of Democracy, Political Parties and Organizations