Yeni kurulan üniversitelerin şehir halkı tarafından algılanması (Kastamonu ili örneği)
The perception of newly established universities by the people of the city (Example of Kastamonu)
  1. Tez No: 384740
  2. Yazar: OKAN KESKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUAMMER ERGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kastamonu Üniversitesi, Şehirde Üniversite Algısı, Kastamonu University, University Perception
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Günümüz dünyasında çok yönlü bir kavram olarak gelişme fiziki, ekonomik ve sosyo-kültürel değişimleri içinde barındıran bir süreci ifade etmektedir. Bu noktada eğitim gelişen bir toplumun tüm unsurları üzerinde rol oynayan faktörlerden biri olarak görülebilir. Eğitim basamaklarının en üst noktasında yer alan üniversiteler ise hem eğitim sisteminin bir parçası olarak hem de bilgi toplumunda bilgiyi üreten merkezler olarak tüzel kişiliği, idari/akademik personeli ve öğrencileri ile bulundukları şehirlerin gelişim sürecine gerek fiziki ve ekonomik gerekse sosyo-kültürel boyutta katkıda bulunmaktadır. Literatürde üniversitelerin şehirlere katkılarını inceleyen araştırmaların genellikle üniversitelerin ekonomik etkileri üzerinde durduğu görülmektedir. Oysa üniversitelerin kurulmasıyla birlikte bulundukları bölgede hız kazanan ekonomik gelişme kadar üniversitelerin bulundukları bölgenin sosyo-kültürel yapısı üzerindeki etkileri de dikkat çekicidir. Diğer yandan ekonomik yapı ve sosyo-kültürel yapı etkileşim içinde bulunmaları nedeniyle birbirinden ayrı düşünülmemelidir.Araştırmanın amacı Kastamonu Üniversitesi'nin bulunduğu şehrin sosyo-kültürel yapısına yönelik katkılarının şehir halkı tarafından nasıl algılandığından hareket edilerek“2013-2014 eğitim-öğretim yılı içerisinde”tespit edilmesi ve halkın beklentileri doğrultusunda üniversitede yeni çalışmaların yapılmasına katkı sağlamaktır. 2006 yılı Türkiye için üniversitelerin ülke geneline yaygınlaştırılması açısından önemli bir dönüm noktasıdır. 01.03.2006 tarih ve 5467 Sayılı Yasa ile birlikte Kastamonu Üniversitesi'nin de içinde yer aldığı 15 yeni üniversite kurulmuştur. Bu araştırma kapsamında yeni kurulan bir üniversitenin şehir üzerindeki etkileri ölçülmeye ve hem şehrin hem de üniversitenin gelişim süreci açısından değerlendirilmeye çalışılmıştır. Araştırmanın özgün değeri, şehrin üniversiteyi algılayışından yola çıkarak Kastamonu Üniversitesi ile Kastamonu İli arasındaki organik ilişkiyi ortaya koyma çabası içinde olmasıdır.
Özet (Çeviri)
In today's world, as a multi-directional concept, the concept of development refers to a process in which it contains physical, economic and socio- cultural changes. At this point, education can be seen as one of the most basic factors that play a role on all elements of a developing society. Both being as a part of education system and being as knowledge producing centers in the information society universities with their legal personality, administrative/academic staff and student contribute on the development process of their city both physical and economic and socio-cultural dimensions. In the literature, it can be seen that the researches which examine the contribution of universities to the cities often stand on the economic impact of universities. However, with the establishment of universities, their impacts on the socio-cultural structure of their region are also noteworthy as the economic development that gain speed in their region. On the other side the economic structure and socio-cultural structure shouldn't be considered separately because of their interaction. Purpose of the research is to determine the contribution of Kastamonu University on the socio-cultural structure of its city by moving out the perceptions of the people of the city in the academic year of 2013-2014 and contribute to the new studies of the university towards the expectations of the people of the city. The year of 2006 is a major cornerstone for Turkey in terms of dissemination of universities across the country. With the Law dated 01.03.2006 and No. 5467 fifteen new universities were established simultaneously and Kastamonu University is also located between them. Therefore, the impacts of a newly established university on its city is tried to be measured and is tried to be evaluated in terms of the development process of both the city and university in the scope of the research. The original value of the research is to be in an effort to exhibit the organic relationship between Kastamonu University and Kastamonu City moving out the university perception of the city.