7. sınıf matematik dersi olasılık ve istatistik öğrenme alanının öğretiminde 'Sınav yoluyla öğrenme yöntemi'nin öğrencilerin akademik başarı, tutum ve sınav kaygısına etkisi
The effect of 'Learning-through-exam method' on students' academic success, attitude and test anxiety in the teaching of probability and statistics learning domain at seventh grade mathematics course
- Tez No: 384744
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA AKDAĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik dersi, sınav yoluyla öğrenme yöntemi, akademik başarı, matematik dersine yönelik tutum, matematik sınavı kaygısı, olasılık ve istatistik öğrenme alanı, Mathematics, learning-through-exam method, academic success, mathematics course attitude, mathematics test anxiety, probability and statistics learning domain
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 275
Özet
Bu çalışmanın amacı, 7.sınıf Olasılık ve İstatistik Öğrenme Alanının öğretiminde Sınav Yoluyla Öğrenme Yöntemi'nin öğrencilerin akademik başarı, matematik dersine yönelik tutum ve matematik sınavı kaygısına etkisini araştırmaktır.Araştırma Malatya İl merkezindeki Sümer Ortaokulunda biri deney grubu (30), biri de kontrol grubu (30) olmak üzere toplam 60 öğrenciden oluşan iki grup üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada deneysel işlem süresince deney grubunda sınav yoluyla öğrenme yöntemi uygulanmış, kontrol grubunda ise mevcut öğretime devam edilmiştir. Uygulama öncesinde, ders öğretmeni Sınav Yoluyla Öğrenme Yönteminin etkin kullanımı konusunda bilgilendirilmiştir. Her iki gruba da araştırmacı tarafından hazırlanan Olasılık ve İstatistik Başarı Testi ve Matematik Sınavı Kaygısı Ölçeği ile birlikte Matematik Dersine Yönelik Tutum Ölçeği deneysel işlemden önce ön-test, öğretimden sonra da son-test olarak uygulanmıştır. Olasılık ve İstatistik başarı testi aynı zamanda kalıcılık testi olarak da kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde tek-örneklem t-testi, bağımlı örneklemler t-testi ve bağımsız örneklemler t-testi, ki-kare uyum iyiliği testi, Mann-Whitney u testi ve Wilcoxon işaretli sıralar testinden yararlanılmıştır. Ayrıca öğretim uygulamasının sonunda deney grubundaki öğrencilere Sınav Yoluyla Öğrenme Yöntemi Değerlendirme Ölçeği uygulanmıştır. Deney grubu öğrencileriyle yapılan uygulamalar hakkında görüşmeler de yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre sınav yoluyla öğrenme yöntemi matematik öğretim programında önerilen öğretim yöntemlerine göre akademik başarıyı daha fazla yükseltmektedir. Diğer taraftan hem deney hem de kontrol gruplarında, zaman ilerledikçe öğrenilenlerin kalıcılık düzeyinin azaldığı; kalıcılık konusunda, sınav yoluyla öğrenme yöntemi ile kontrol grubunda uygulanan yöntemler arasında fark olmadığı görülmüştür. Matematik dersine yönelik tutum açısından yapılan değerlendirmede deney grubunun anlamlı derecede artış gösterdiği, diğer taraftan kontrol grubunda anlamlı derecede düştüğü; matematik dersine yönelik tutumu geliştirme konusunda sınav yoluyla öğrenme yönteminin kontrol grubunda uygulanan yöntemlerden daha etkili olduğu bulgusu da araştırmada elde edilen diğer bir bulgudur.Araştırmada sınav yoluyla öğrenme yönteminin etkisinin incelendiği bir diğer bağımlı değişken matematik sınavı kaygısıdır. Buna göre deneysel işlem öncesine göre kontrol grubu öğrencilerinin matematik sınavı kaygılarının düzeyi artış gösterirken, deney grubunun düzeyinde azalma olduğu; sınav yoluyla öğrenme yönteminin kontrol grubunda uygulanan yöntemlere göre, matematik sınavı kaygısını azaltma konusunda daha etkili olduğu görülmüştür. Deney grubundaki öğrencilerin sınav yoluyla öğrenme yöntemi ile ilgili olumlu görüşler bildirdikleri, diğer konular için de uygulanmasını istedikleri, bu yöntemle işlenen derslerde başarılarının daha yüksek olacağını; diğer taraftan da sınıf içi disiplini olumsuz etkilediğini düşündükleri görülmüştür. Elde edilen bulgular ışığında olasılık ve istatistik öğrenme alanının öğretiminde akademik başarının yükseltilmesi için, matematik dersi öğretim programında kullanılmakta olan öğretim yöntemlerinin yerine sınav yoluyla öğrenme yönteminin kullanılabileceği; öğrenilenlerin kalıcılığının sağlanması amacıyla sınav yoluyla öğrenme yönteminin yanı sıra, farklı yöntemlerin sürece eklenebileceği önerileri getirilmiştir. Bir diğer öneri, matematik dersine yönelik tutumun geliştirilmesi gereken sınıflarda ve matematik sınavı kaygısı yaşayan öğrenci gruplarına bu yöntemin uygulanabileceği, böylece hem derse yönelik tutumların olumluya dönüştürülebileceği, hem de matematik sınavı kaygısının azaltılabileceği düşünülmektedir. Öğrencilerin sınav yoluyla öğrenme yöntemi ile ilgili görüşlerinden yola çıkılarak, bu yöntemin etkili kullanılabilmesi için, yönteme alışkın olmayan gruplarda, öğrenilmesi kolay olan birkaç konunun öğretiminde bu yöntem kullandıktan sonra kavram yanılgısının yüksek olduğu konularda tercih edilebilir. Disiplin probleminin daha az olduğu öğrenci gruplarında bu yöntemin uygulanmasının, daha yararlı olacağı söylenebilir.Sınav yoluyla öğrenme yöntemi ile ilgili çalışma yapmayı düşünen araştırmacıların öncelikle, öğrencilerin yönteme alışmalarını sağlamak amacıyla temel düzeydeki konuların işlenmesinde bu yöntemi kullanmaları yararlı olabilir. Bu yöntem farklı akademik başarı gruplarında kullanılarak, hangi öğrenci grubunda daha etkili olduğu araştırılabilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effect of“learning-through-exam method”on students' academic success, attitude and test anxiety in the teaching of probability and statistics learning domain at seventh grade mathematics course.This study was held on 60 students (30: experiment group, 30: control group) in Sumer Elementary School that is located in Malatya province. During the experimental procedure in the experiment group“learning through exam method”was applied, on the other side teaching process of control group was organized according to mathematics curriculum. Before the implementation of the course, teacher was informed about how to use“learning-through-exam method”effectively. mathematics achievement test on probability and statistics learning domain, attitude scale for mathematics course and mathematics test anxiety scale were applicated to both groups, before (as pretest) and after (as posttest) experimental procedure. Probability and Statistics Achievement Test was also used as retention test.One sample t-test, paired samples t-test, independent samples t-test, chi-square goodness-of- fit test, Mann-Whitney U test, Wilcoxon signed rank test were carried out to analyze raw data. In addition to these scales, in the experiment group“evaluation scale for learning-through-exam method”was applicated. At the end of the implementation procedure, interviews about process were held with the students from experiment group. According to data, in terms of academic success, learning-through-exam method is more effective than the methods recommended in mathematics curriculum. On the other side, retention level of learned behavior is declining as time progress, and there is no statistically difference between groups. In terms of mathematics course attitude, experiment group's level was increased but control group's level was decreased statistically significant. This data can be transcribed as learning-through-exam method is more effective than existing teaching methods to increase mathematics course attitude.Similarly, mathematics test anxiety level of experiment group were different from control group. Control group's mathematics test anxiety level is higher than experiment group's anxiety level. This means that learning-through-exam method is more effective than existing teaching methods about decreasing mathematics test anxiety level of students'.Students from experiment group's opinion about learning-through-exam method is positive in generally. These students are willing to use this method for other subjects, too. The students think that they would be more successfull in case of using this method for learning process. In the light of the findings, learning-through-exam method can be used to increase students academic succes instead of existing teaching methods. Some methods that are effective to provide long time retention could be investigated and used with learning-through-exam method to support students' learning and retention level together. For the students that have high mathematics test anxiety, learning-through-exam method could be used to decrease this anxiety and increase attitude toward mathematics course. On the basis of students' opinions about using this method effectively, a few easy subjects could be taught via this method before more complex subjects. Using this method at the class with low behavioural problems would provide more benefit efficiency. The researchers attempts to investigate this method, would get more benefit by using this method for complex subjects, need to apply it easier subjects, firstly. Also, this method's efficiency could be examined for different academic-success level students.