Bi̇r koruma tedbi̇ri̇ olarak Ceza Muhakemesi̇ Hukunda tutuklama
Detention as apreventative measure in the Criminal Procedure Law
- Tez No: 384774
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELVAN KEÇELİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Tutuklama, Koruma Tedbiri, Kişi Özgürlüğü, Adli Kontrol, Detention, Pretection Measure, Individual Freedom, Judicial Control
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Ceza muhakemesi hukukun amacı; maddi gerçeğin ortaya çıkarılması ve izlenecek yolun ayrıntılı şekilde ortaya konulmasıdır. Bu işlemler sırasında kişi hak ve özgürlüklerine müdahale niteliği doğurabilecek bazı tedbirlere ihtiyaç duyulabilir. Tutuklama söz konusu tedbirlerden en ağır sonuçları olan bir tedbirdir ve özgürlüğün kısıtlanması sonucunu doğurur. İşte bu denli sonuçları olan tutuklamanın keyfiliğin önlenmesi amacıyla Anayasa ve yasa ile düzenlenmesi gerekir. Anayasa'nın 19. maddesi ile kişi hürriyetinin hangi hallerde kısıtlanabileceği ayrıntılı şekilde düzenlenmiştir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 5. maddesinde de insan hak ve özgürlüklerine müdahale olan tutuklama ayrıntılı şekilde düzenlenmiştir. 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 100-108. maddeleri arasında tutuklamaya ilişkin düzenlemeler yapılmıştır. Ceza Muhakemesi Kanun'unda öncelikle tutuklama nedenleri düzenlenmiş, tutuklama kararının nasıl verileceği, azami tutukluluk süreleri düzenlenmiş, tutukluluğun sona ermesi halleri ile salıverilen tutuklunun yükümlülükleri belirlenmiştir.Tutuklanan kişinin sahip olduğu haklar ve yükümlülükler de Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'da ayrıntılı şekilde düzenleme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of criminal procedure is to revealing the substantial truth and introduce a detailed path to be followed in revealing the truth. In the activity of those processes some measures that can bring intervention to the human rights and freedoms may be needed. Detention is one of these measures with the heaviest results which leads to freedom restriction. In that case, it is necessary for detention to be regulated by Constitution and code in order to prevent the violation of human rights. In the 19th article of the Constitution there ae presented in detail the conditions regarding the human freedom restriction. Detention that intervenes on human rights and freedoms in presented in detail in the fifth(5.) clause of European Convention of Human Rights. There are regulations pertaining to the detention in the articles 100 to 108 of 5271 No. Of the Criminal Procedure Code. In the Criminal Procedure Law there are regulations concerning the detention grounds, how the detention judgement should be made, the maximal detention period regulations, conditions of terminating the detention and the unconditional release of the accused by virture of acguittal (a judgment of not guilty) engagements. There have been made detailed regulations in the Law on Execution of Sentences and Security Measures regarding the rights and obligations of the detained individual.