Production and development of flexible dye sensitized solar cells
Esnek boya duyarlı güneş gözelerinin üretimi ve geliştirilmesi
  1. Tez No: 384960
  2. Yazar: BAHADIR CAN KOCAOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET MACİT ÖZENBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Metalurji Mühendisliği, Seramik Mühendisliği, Energy, Metallurgical Engineering, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Esnek boya duyarlı güneş gözeleri, Elektroforetik kaplama, Soğuk izostatik presleme, Flexible dye sensitized solar cell, Electrophoretic deposition, EPD, Cold isostatic pressing, CIP
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Elektroforetik kaplama, titanyum diyoksit nano parçacıkları (P-25 Degusa), indiyum kalay oksit kaplı esnek tabanlıklar (ITO/PEN) üzerine biriktirilerek, boya duyarlı güneş gözelerinin fotoanotlarını üretmek amacıyla kullanılmıştır. Oldukça homojen ve kaliteli kaplamalar ve bu kaplamaların seçici anataz kaplama özelliği, nano parçacıkların hiç bir yüzey ajanı kullanmaksızın, alkol bazlı kolloid süspansiyonlarının belirli voltaj değerleri uygulanmasıyla elde edilmiştir. Ayrıca, en çok kullanılan yüzey ajanı olan asetilasetonun etkisi de zeta potansiyel ve efektif parçacık boyutu ölçülerek incelenmiş ve katkısız süspansiyonlarla karşılaştırılmıştır. Son olarak, soğuk izostatik presleme işlemi alternatif baskılama profili ile gerçekleştirilmiş ve hem filmlerin tabanlıkla hem de parçacıkların birbirleriyle olan bağı kuvvetlendirilmiştir. Son ürün olarak ortaya çıkan fotoanotların kaplama kalınlıkları 14 - 15 µm olarak ayarlanmıştır. Üretilen foto anotlar, boya duyarlı“esnek”güneş gözeleri olarak birleştirilmiş ve 4.22 % verimliliğe sahip gözeler AM 1.5 koşulları altında elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Electrophoretic Deposition (EPD) of titania nanoparticles (P-25 Degusa) have been utilized in order to form the nanoporous photoanodes of dye-sensitized solar cells (DSSCs) on flexible polymeric (PEN) substrates. Highly uniform, adherent nanoporous thick films were produced by uniformly dispersing the titania nanoparticles in alcohol based solutions without any binders. Solution performances of each type of alcohols and mixtures of which have been examined considering their coating thickness, morphology and selective anatase deposition yield. Additionally, the effects of acetylacetone addition in solutions on zeta potential and effective particle size of the colloids were investigated. EPD process has been conducted in a single step while the uniformity of the morphology and the thickness of the films were maintained preventing the damage on ITO (Indium Tin Oxide) layer due to excessive voltage exposure. Subsequently, the mechanical compression is applied via cold isostatic pressing (CIP) with a clamping-effect pressure profile in order to obtain 14 - 15 µm film thickness and photon to current conversion efficiency of 4.22 % under AM 1.5 conditions.