Design and realization of microstrip linear antenna array based on SIW (Substrate integrated waveguide) feed network
SIW (Substrate ıntegrated waveguıde) beslemeli mikroşerit lineer anten dizisi ağının tasarımı ve gerçekleştirilmesi
- Tez No: 385013
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞİMŞEK DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Taban Malzemeye Bütünleşik Dalga Kılavuzu (TMBDK), Anten Dizisi Besleme Ağı, E-Plane Güç Bölücü, Yama Anten, TRL Kalibrasyon, Substrate Integrated Waveguide (SIW), Antenna Array Feed Network, E-Plane Power Divider, Patch Antenna, TRL Calibration
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Taban malzemeye bütünleşik dalga kılavuzu (TMBDK) beslemeli mikroşerit yama anten dizisi tasarlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Bu sayede, yüksek frekans tasarımlarında avantajlı olan dalga kılavuzu yapısı üç boyutlu şeklinden kaynaklanan dezavantajından arındırılarak düzlemsel formda anten dizisine entegre edilmiştir. Tasarım çok katmanlı E-plane TMBDK güç bölücü yapısını temel almaktadır. Besleme devresi için 3 katmanlı E-plane TMBDK 4'e bölücü oluşturulmuş ve anten katı bu 3 katmanlı yapıyla birleştirilerek anten sistemi elde edilmiştir. Bu çok katmanlı besleme ağı sayesinde oluşturulan anten sistemi, besleme kısmı tarafından boyutları genişletilmeden kompakt bir yapıya sahip olmuştur. Geliştirilen ağ mikroşerit muadilleriyle karşılaştırılabilir performansa sahiptir ve daha yüksek frekanslarda dalga kılavuzu yapısından kaynaklı olarak daha da avantajlı durumdadır. Tasarımın gerçekleştirilmesi sırasında TMBDK yapıya sahip olmayan yardımcı kısımların ölçüm sonuçlarından çıkartılması için TRL kalibrasyon tekniği kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
A microstrip patch antenna array with substrate integrated waveguide (SIW) feed network is designed and realized. With this configuration, waveguide which is advantageous in high frequency designs is integrated to antenna array in planar form by eliminating the drawback of the bulky structure of them. The design is based on an E-plane SIW power divider in multilayer form. For the feed network, a 4-way E-plane SIW power divider is constituted with 3-layered structure and an antenna system is obtained by merging the antenna layer with this 3-layered feed network. Through this multilayer feed network, resultant antenna system has a compact structure which is not enlarged by the feeding part. The developed network has comparable performance with microstrip counterparts and it is more advantageous for higher frequencies due to the planar waveguide structure. Through the realization of the design, TRL calibration technique is applied to extract the effects of the non-SIW parts from the measurement results.