Ovulasyon indüksiyonunda gonadotropin (rFSH) başlama günü ile antral folikül sayısının monofoliküler gelişim üzerine etkisi
Affect of the initiation of gonadotrophin (rFSH) treatment and antral follicule quantities on monofolliculler development
- Tez No: 385148
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET TEVFİK YOLDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Follicule development, FSH administration, Ovarian stimulation, Monofoliküler development
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
AMAÇ: Ovulasyon indüksiyonunda gonadotropin ( rec FSH ) başlama günü ve antral folikül sayısının monofoliküler gelişim üzerine etkisinin araştırılması GEREÇ VE YÖNTEM: Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği İnfertilite Ünitesi'ne çocuk sahibi olma isteği ile başvuran 18 – 35 yaş arası, en fazla 5 yıllık infertil, açıklanamayan infertilite tanısı alan 90 kadın çalışmaya dahil edildi. Katılımcılarda sistemik ve jinekolojik muayene sonrasında bazal FSH, LH, Estradiol, prolaktin ve TSH için sabah erken saatte 8 – 10 arası kan alındı. Adetin ilk 5 günü yapılan USG de toplam AFS ölçümü yapıldı. Olgular kapalı zarf yöntemi ile randomize edildi. Olgular mensin 3. , 5. ve 7. günleri olmak üzere 75 IU rec FSH (Gonal F,Merck Senova,Türkiye) ile ovulasyon indüksiyonuna başlanıp 2 gün sonra kontrole çağırıldı ve izleyen günlerde takip edildi. Önde giden tek bir folikül 17 mm ve üzerinde olduğunda ovulasyon 250 IU ( Ovitrelle, Merck, Türkiye ) HCG IM ile tetiklendi. HCG ile tetiklenme günü kan estradiol, LH ve progesteron ölçümü yapıldı. Kadınlara HCG ile tetiklenme saatinden 36 saat sonra IUI yapıldı. IUI sonrası 7. gün ve 9. gün serum progesteron ve estradiol ölçümü tekrar edildi. BULGULAR: Olgularda demografik özellikler açısından gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmadı. Üç grup arasında bazal LH, FSH, estradiol değerleri ve AFS açısından anlamlı farklılık saptanmadı ( p>0,005 ). HCG ile tetiklenme günü dominant folikül çapı, folikül sayısı ve 12-14 mm arası folikül sayısı açısından gruplar arasında anlamlı farklılık bulunmadı. Tetiklenme günü LH/ Bazal LH oranı gruplar arasında farklılık izlenememekle birlikte hiçbir grupta erken LH piki izlenmemiştir ( p>0,05 ). Tetiklenme günü estradiol, progesteron değerleri, tetiklenme günü endometrial kalınlık, kullanılan toplam gonadotropin dozu, toplam stim süresi açısından gruplar arasında farklılık saptanmadı ( p>0,05 ). Olguların IUI sonrası 9. gün kan progesteron değerleri Grup A (14,1±5,6) ng/dl olup, Grup Bde (14,8±1,5) ng/dl ve Grup C'den (14,8±1,3) ng/dl anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Olguların 7. gün progesteron, estradiol ve 9.gün estradiol değerleri açısından gruplar arasında anlamlı farklılık görülmedi. SONUÇ Ovulasyon indüksiyonunda monofoliküler gelişim FSH başlama gününden ve antral folikül sayısından bağımsız olduğu, tedaviye başlama günü ile total kullanılan doz, stim süresinde farklılık saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate whether initiation day of the gonadotropins ( rec FSH ) and amount of antral follicules affect monofollıculer development Material and Method: The study was conducted 90 women that applied to Infertility Outpatient Clinic, Pendik Education and Research Hospital, Marmara University for becoming pregnant. This women were between age of 18 – 35, infertility existing not more than 5 years who has unexplained infertility. After general and gynecologic examination, blood samples gathered from subjects early in the morning to assess basal FSH, LH, estradiol, prolaktin and TSH. Women were prospectively randomized by means of sealed envelopes. Subjects divided 3 groups which started to receive 75 IU rec FSH ( Gonal F, Merck Senova, Turkey ) in the 3, 5, 7 of the menstrüel cycle, ultrason assesment were performed 2 days after starting and the following days. When the dominant follicule size was about 17 mm or more subjects received 250 IU ( Ovitrelle, Merck, Turkey ) HCG IM. In the day of ovitrelle administiration blood samples gathered to assess estradiol, LH and progesteron measurement. 36 hours after ovitrelle administration IUI was performed. 7 and 9 days after IUI serum progesteron and estradiol measurement repeated. RESULTS: There was no statistically significant difference between groups in age, length, weight, BMI, blood pressure measurement and menstriüel cycle. There was no statistically significant difference between groups in basal LH, FSH, estradiol concentrations ( p0,005 ). 9 days after IUI, blood progesteron concentrations in group A ( 14,1 ± 5,6 ) ng/dl, it was more than group B ( 14,8 ± 1,5 ) ng/dl and group C ( 14,8 ± 1,3 ) and statistically significantly different. There was no significantly difference between groups in progesteron and estradiol concentrations 7 and 9 days after IUI ( p>0,005 ). Conclusıon: Initiation day of the gonadotropins ( rec FSH ) and amount of antral follicules does not affect monofollıculer development,there is no difference between groups in total dosage and total stim time.