Nedeni açıklanamayan tekrarlayan gebelik kayıplarında vasküler endotelyal büyüme faktörü genetik varyasyonlarının araştırılması
Relationship between vegf polymorphisms and recurrent spontaneous miscarriage
  1. Tez No: 385220
  2. Yazar: MEHMET ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KORAY ELTER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Tekrarlayan gebelik kayıpları, vasküler endotelyal büyüme faktörü, polimorfizm, Recurrent pregnancy losses, Vascular endothelial growth factor, Polymorphism
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Klasik anlamda tekrarlayan gebelik kayıpları, üç veya daha fazla gebelik kaybı (ard arda olması gerekmeden) olarak tanımlansa da günümüzde çoğunlukla iki ve üzerindeki gebelik kayıplarından sonra nedene yönelik tetkik ve tedavi amaçlı araştırmalar yapılmaktadır. Biz bu çalışmamızda Mayıs 2013-Temmuz 2014 tarihleri arasında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğine başvuran tekrarlayan gebelik kayıpları olan 45 hasta ile aynı zaman aralığında Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğine başvuran ve en az bir sağlıklı doğum öyküsü olup hiç düşük yapmamış 90 sağlıklı gönüllüde Vasküler Endotelyal Büyüme Faktörü gen polimorfizmlerini karşılaştırdık. Polikliniğimize başvuran hasta ve sağlıklı gönüllüler arasından istediğimiz kriterlere uygun olan 135 örnekte etiyopatogenezden sorumlu olabileceğine dair bilgiler bulunan vasküler endotelyal büyüme faktörü genine ait fonksiyonel olduğu daha önce gösterilmiş -1154 G/A, 936 C/T, -634 C/G ve 2578 C/A polimorfizmlerini araştırdık. Kontrol grubu olarak 90 sağlıklı gönüllü ile 45 tekrarlayan gebelik kaybı öyküsü olan hastada vasküler endotelyal büyüme faktörü gen polimorfizmlerini (-1154 G/A, 936 C/T, -634 C>G, 2578 C/A) karşılaştırdığımız çalışma sonucunda Vasküler Endotelyal Büyüme Faktörü'ne ait bu dört gen polimorfizminin hasta ve kontrol örneklerinde anlamlı bir fark göstermediğini saptadık. Vasküler Endotelyal Büyüme Faktörü, anjiogenez ve vaskülogenezde, hem fizyolojik hemde patolojik durumlarda medyatör görevi gören endotele spesifik bir proteindir. Embriogenez sırasında optimal damarsal şekil ve fonksiyonun sağlanabilmesi için endotel hücrelerinin bütünlüğünü ve aktivitesini düzenler. Daha önce Vasküler Endotelyal Büyüme Faktörü ve tekrarlayan gebelik kayıpları ilişkisi kısıtlı sayıdaki çalışmada araştırılmış, ancak tam bir konsensus oluşmamıştır. Irksal faktörlerin de farklı sonuçların elde edilmesinde etken olabileceği bildirilmiştir. Bilebildiğimiz kadarıyla bizim çalışmamız ülkemizdeki ikinci çalışma, Trakya bölgesinde ise ilk çalışmadır. Biz bu çalışmadan elde ettiğimiz veriler ışığında Trakya bölgesinde hastanemize başvuran kişiler arasında Vasküler Endotelyal Büyüme Faktörü gen polimorfizmlerinin tekrarlayan gebelik kayıpları etyolojisinde önemli bir yer almadığını saptadık. Sonuç olarak Vasküler Endotelyal Büyüme Faktörü gen polimorfizmleri tekrarlayan gebelik kayıpları patogenezinde rol oynamayabilir.
Özet (Çeviri)
In the classical sense, recurrent pregnancy loss is defined as three or more pregnancy losses. However, in current practice, evaluation and treatment frequently begin after two losses. In the present study, which was held between May 2013 and July 2014 at the Thrace University Medical Faculty, we compared the frequencies of 4 vascular endothelial growth factor polymorphisms in 45 women with recurrent pregnancy loss to those in 90 women, who had no abortions but at least one healthy delivery. These four polymorphisms, which can be responsible in the etiopathology and have been studied previously in women with recurrent pregnancy loss, were -1154 G/A (rs1570360), 936 C/T (rs3025039), -634 C>G (rs2010963) and 2578 C/A (rs699947). In the present study, the rates of genotypes were comparable between groups. Vascular endothelial growth factor is an endothelial cell-specific protein that acts as a mediator of angiogenesis and vasculogenesis under physiological and pathological conditions. Vascular endothelial growth factor regulates the integrity and activity of endothelial cells during embryogenesis, thereby contributing to optimal vascular shape and function. Several reports investigated the association of vascular endothelial growth factor gene variants and risk, recurrent pregnancy loss but with inconclusive results, and a racial contribution to vascular endothelial growth factor effects in affecting recurrent pregnancy loss risk was suggested. To our knowledge, the present study is the first one in the Thrace region and second one in our country. In the present study, we did not observe a signifiant relationship between vascular endothelial growth factor polymorphisms and recurrent pregnancy loss among women who presented to our university in the Thrace region. In conclusion, the role of vascular endothelial growt factor polymorphisms in the etiology of recurrent pregnancy loss may be limited in our population.