Oksidan, antioksidan ve sitokin seviyelerinin kannabinoid bağımlılarında değerlendirilmesi
Evaulation of oxidant antioxidant and cytokine levels in cannabinoid addiction
  1. Tez No: 385239
  2. Yazar: HÜSEYİN BAYAZIT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM FATİH KARABABA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Kannabis kullanım bozukluğu, oksidan, antioksidan, sitokin, IL-6, Cannabis use disorder, Oxidant, Anti-oxidant, Cytokine, IL-6
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Esrar Dünyadan en yaygın kullanılan uyuşturucu maddedir. Esrarın birçok istenmeyen etkisi bulunmaktadır. Bu çalışmamızda kannabinoid bağımlılarında oksidan, antioksidan ve sitokin düzeylerinin ve kannabinoidin oluşturduğu etkilerde bunların rolünün değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya dâhil edilen olgulardan ve sağlıklı kontrollerden usulüne uygun olarak alınan serum örneklerinde toplam antioksidan seviyesi (TAS), toplam oksidan seviyesi (TOS) ve Oksidatif stres indeksi (OSİ) ve sitokin çalışıldı. Sonuçlar gruplar arasında kıyaslandı. Bulgular: Kannabinoid bağımlılarında, sağlıklı kontrollere göre artmış toplam oksidan seviye (TOS), oksidatif stres indeksi (OSI) ve IL-6 seviyesi bulundu. Toplam antioksidan seviye (TAS), IL-12p70 ve IFN- γ seviyelerinde bir farklılık bulunmamıştır. IL-6 ile TOS ve OSI seviyeleri arasında pozitif korelasyon bulunmuştur. Sonuç: Esrar kullananlarda oksidatif denge bozulmuştur. Ayrıca pro-inflamatuvar sitokin olan IL-6 seviyesi artması vücutta artmış inflamatuvar sürece işaret etmektedir. Artmış inflamasyon ve bozulmuş oksidatif metabolizma birlikte esrar kullananlarda ortaya çıkan beyin hasarının nedeni olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Cannabis is the most commonly used illeagal drug in the world and has too much adverse effect. In this study, we aimed to evaluate oxidan, anti-oxidan and cytokine levels in individuals with cannabis use disorder and whether it was associated with adverse effect of cannabis. Method: Blood samples were taken from enrolled subjects in appropriate way and Total Antioxidant Status (TAS), Total Oxidant Status (TOS), Oxidative Stress Index (OSI) and Cytokine were studied. Results were compared between the groups. Results: We found increased levels of TOS, OSI and IL-6 in individuals with cannabis use disorder compared to healty people. When we compare TAS, IL-12p70 and IFN- γ levels, there was not difference in both groups. There was positive correlation between IL-6 and TAS, OSI levels. Conclusion: Oxidative balance was impaired in individuals with cannabis use disorder. High level of IL-6, which is a pro-inflammatory cytokine, indicates increased inflammation in body. Increased inflammation and impaired oxidative imbalance may be the reason of brain damage that seems in cannabis addicts.