Ratlarda oluşturulan deneysel periodontitis modelinde kafeik asit fenetil ester ile düşük doz doksisiklinin oksidatif stres, sitokin ve apoptozis seviyeleri üzerine etkilerinin araştırılması
The evaulation of the effects of caffeic acid phenethyl ester and doxycycline on oxidative stress, cytokines and apoptosis levels in experimental periodontitis model in rats
- Tez No: 377032
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA YEŞİM KIRZIOĞLU, YRD. DOÇ. ABDÜLHADİ CİHANGİR UĞUZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Alveolar kemik kaybı, antioksidan, düşük doz doksisiklin, kafeik asit fenetil ester, oksidatif stres, periodontitis, sitokinler, Alveolar bone loss, antioxidant, caffeic acid phenethyl ester, cytokines, low dose doxycycline, oxidative stress, periodontitis
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Ratlarda Oluşturulan Deneysel Periodontitis Modelinde Kafeik Asit Fenetil Ester ile Düşük Doz Doksisiklinin Oksidatif Stres, Sitokin ve Apoptozis Seviyeleri Üzerine Etkilerinin Araştırılması Amaç: Ratlarda oluşturulan deneysel periodontitis modelinde kafeik asit fenetil ester (KAFEE) ve/veya düşük doz doksisiklin (DDD) uygulamalarında alveolar kemik yıkımı, periodontal yıkımda öne çıkan sitokin ve enzim seviyeleri, oksidatif durum ile ilişkili belirteç seviyeleri ve gingival apoptozis seviyeleri karşılaştırmalı olarak değerlendirildi. Metodlar: Çalışmamızda 48 erkek Wistar rat kullanıldı ve rastgele 5 gruba ayrıldı: Kontrol grubu (K, n=8); Periodontitis+KAFEE grubu (PK, n=10), Periodontitis+DDD grubu (PD, n=10); Periodontitis+KAFEE+DDD grubu (PKD, n=10) ve Periodontitis grubu (P, n=10). Deneysel periodontitis ligatür ile 14 gün indüklendi. KAFEE 10 µmol/kg/gün, DDD 10 mg/kg/gün dozunda uygulandı. Alveolar kemik seviyesi histomorfometrik olarak analiz edildi. Serumda sitokin (interlökin [IL]-1β, IL-6, tümör nekroz faktör-alfa [TNF-α] ve IL-10), enzim (matriks metalloproteinaz (MMP)-1 ve MMP-8), oksidan ve antioksidan parametre seviyeleri (malondialdehid [MDA], glutatyon [GSH] ve glutatyon peroksidaz [GSH-Px]) belirlendi. Gingival apoptozis düzeyleri değerlendirildi. Sonuçlar: En yüksek sitokin, enzim, MDA ve gingival apoptozis seviyeleri alveolar kemik yıkımına paralel olarak P grubunda belirlendi. KAFEE ve/veya DDD'nin alveolar kemik yıkımını azatlığı görüldü. En düşük IL-1β, IL-6, MMP-8 ve TNF-α seviyeleri PK grubunda ölçüldü. MDA seviyeleri PK ve PKD gruplarında P grubuna kıyasla anlamlı şekilde düşüktü. En yüksek GSH-Px seviyeleri bu iki grupta belirlendi. Gingival apoptozis düzeyleri PK grubunda PKD, PD ve K gruplarına kıyasla daha düşükdü. Tartışma: Antienflamatuvar, antioksidan ve antiapoptotik etkiler değerlendirildiğinde KAFEE'nin DDD'den daha üstün olduğu ve DDD-KAFEE kombinasyonunun ilave yarar göstermediği dikkat çekti.
Özet (Çeviri)
The Evaulation of The Effects of Caffeic Acid Phenethyl Ester and Doxycycline on Oxidative Stress, Cytokines and Apoptosis Levels in Experimental Periodontitis Model in Rats Background: The aim of the present study was to evaluate the effects of CAPE and/or LDD administrations on alveolar bone loss, oxidative stress and gingival apoptosis in an experimental periodontitis rat model. Method: The animals were randomly divided into five groups: Control group (C, n=8), Periodontitis+CAPE group (PC, n=10), Periodontitis+LDD group (PD, n=10), Periodontitis+CAPE+LDD group (PCD, n=10), and Periodontitis group (P, n=10). Experimental periodontitis was induced in all groups for 14 days. CAPE 10 µmol/kg/day and LDD 10 mg/kg/day was administered. Alveolar bone loss (ABL), was analysed hystomorphometrically. Serum cytokines (interleukin [IL]-1 β, IL-6, tumor necrosis factor- alfa [TNF-α], and IL-10), enzymes (matrixmetalloproteinases [MMP]-1 and MMP-8), oxidant and antioxidant parameter levels (malondialdehyde [MDA], glutathione [GSH] and glutathione peroxidase [GSH-Px]) and gingival apoptosis levels were determined. Results: The highest cytokine, enzyme, MDA and gingival apoptosis levels, paralelly with ABL, were determined in the P group. CAPE and/or LDD reduced ABL. The lowest IL-1β, IL-6, MMP-8, and TNF-α levels were determined in the PC group. MDA levels were significantly lower in the PC and PCD groups than P group. And the highest GSH-Px levels were evaulated in these two groups. In the PC group, gingival apoptosis levels were lower than the PD and C groups. Conclusion: The present study suggested that CAPE has more antiinflammatory, antioxidant and antiapoptotic effects than LDD in ligature-induced periodontitis. And CAPE/LDD did not show any adjuntive benefits.