Çanakkale ili Ezine ilçesinde bruselloz seroprevelansı
Brucellosis seroprevalence in Ezine district of Çanakkale
  1. Tez No: 385279
  2. Yazar: TUĞBA ERSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUZAN SAÇAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Sağlık Eğitimi, Clinical Microbiology and Infectious Diseases, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: bruselloz, seroprevalans, epidemiyoloji, brucellosis, seroprevalence, epidemiology
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Giriş: Bruselloz tüm dünyada en yaygın görülen zoonozlardan biridir, her yıl tüm dünyada 500.000 yeni olgu ile karşılaşılmaktadır. Amaç: Bu araştırma Çanakkale ilinde topluma dayalı bruselloz prevalansı hakkındaki bilgi eksikliğini gidermek amacıyla planlandı. Yöntem: Hayvancılığın ve peynir üretiminin yoğun yapıldığı Ezine ilçesinde gerçekleşen bu çalışma kesitsel nitelikte epidemiyolojik bir araştırmadır. Ezine ilçe merkezi ve köylerinde yaşayan 18 yaş üzeri nüfustan toplamda 500 kişi olmak üzere venöz kan örneği alındı ve gönüllülere sosyodemografik özelliklerini, meslek gruplarını, hayvancılıkla uğraşı durumunu ve ne tür hayvan beslediğini, süt ve süt ürünleri tüketim biçimini, ailede bruselloz öyküsü olup olmadığını ve brusellozla ilişkili olabilecek semptomlarını saptamak için anket formu doldurtuldu. Tüm serum örneklerine Rose Bengal testi (RBT), Standart Tüp Aglutinasyon testi (STA) ve Coombs testi uygulandı. Bağımlı bağımsız değişkenlerin tek değişkenli analizinde ki-Kare testi kullanıldı. Bruselloz seropozitifliği açısından bağımsız risk faktörlerini saptamak amacıyla lojistik regresyon analizi kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan kişilerden 72'sinde RBT'de pozitiflik (%14.4), bir kişide STA testinde pozitiflik saptandı (%0.2). Coombs testinde 1/320 ve üzeri titrede 15 pozitiflik saptandı. RBT pozitif prediktif değeri %11.1 olarak bulundu. Çalışmamızda çoklu değişken analizine göre erkek cinsiyet ve ailede bruselloz öyküsü olma durumu bruselloz seropozitifliği elde edilmesinde bağımsız etkili risk faktörü olarak tespit edildi. Sonuç: Ailesinde bruselloz öyküsü olan bireylerde bruselloz seropozitifliği daha fazla gözlendiği için bu bireylerin bruselloz açısından taranması önerilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Brucellosis is one of the most common zoonotic diseases all over the World, each year 500.000 new cases are seen worldwide. Aim: This community based study was made to resolve lack of knowledge about the prevalence of brucellosis in Ezine district of Çanakkale. Method and results: This investigation is a croos-sectional epidemiological study that took place in the district of Ezine where animal husbandry and cheese production is intense. Venous blood samples were taken from the population of 500 people aged 18 and over, living in the villages and the center of Ezine district and volunteers were asked to fill out a questionnaire including sociodemographic characteristics, occupational groups, animal husbandry, animal species which were fed, milk and dairy products consumption patterns, the brucellosis history of their families and the presence of their symptoms that may be related to brucellosis. All of the serum samples were tested with Rose Bengal (RBT), Standard Tube Agglutination (STA) and Coombs test. Chi square test was used in independent and dependent variables univariate analysis. Logistic regression analysis ws used to determine independent risk factors in terms of brucellosis positivity. The RBT seropositivity was detected in 72 people who were participated in this study (14.4%) and one person was detected as positive as in the test STA (0.2%). Positive predictivity value of RBT was found as 11.1%. It's found that, male gender and brucellosis history in the family are independent risk factors of brucellosis seropositivity, through logistic regression analysis. Conclusion: It is suggested that people whose family had a brucellosis medical history should be checked.