Lateral epikondilitli hastalarda kinesio bantlama ile kombine fizik tedavinin karşılaştırılması
- Tez No: 385300
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL ERSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Lateral Epikondilit, kinesio bantlama, konvansiyonel fizk tedavi, Lateral epicondylitis, combined physical therapy
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Lateral epikondilitli hastalarda kinesio bantlama (KT) ile kombine fizik tedavinin (soğuk paket + transkütanöz elektriksel sinir uyarısı [TENS] + kesikli ultrason [US]) etkinliklerinin karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve yöntem: Çalışmamıza lateral epikondilit tanısı alan 20-60 yaş arasında 70 hasta (50 kadın, 20 erkek) alındı. Hastalar randomize edilerek 35'şer kişilik 2 gruba ayrıldı: Fizik tedavi grubu, KT + fizik tedavi grubu. Gruplardaki hastalar toplam 15 seans tedaviye alındı. Hastaları değerlendirmek üzere: aktivite ve istirahat VAS değerleri, kavrama kuvveti değerleri, EHA değerleri, fonksiyonel değerlendirme kullanıldı. Tedavi etkinliğini parametrelerde tedavi öncesi, tedavi sonu ve tedaviden 2 ay sonra olacak şekilde değerlendirildi. Sonuç: KT uygulanan olgularda, seansların sonunda özellikle ağrıda azalmanın daha fazla olduğu görülmüştür. Tedavi sonunda elde edilen bu gelişmeler klinik açıdan değerlidir. KT tekniğinin, LE'li olguların tedavisindeki kullanımına ve etkinliğinin objektif olarak ölçülebildiği yöntemlere yönelik, tedavi yoğunluğu (seans sayısı) ve süresinin (tekrar sayısı) ne kadar olması gerektiği konusunda sonuç veya öneriler sunabilecek, iyi tasarlanmış ileri araştırmalara gereksinim olduğu söylenebilir. Kontrol/plasebo grubunun olmaması ve hasta sayısının az olması gibi nedenlerle sonuçta genel bir yargıya ulaşılamasa da, gerçekleştirilen tedavi programı ile LE'li olgularda, özellikle ağrının azaltılmasında ve fonksiyonel durumun iyileştirilmesinde yararlı gelişmeler elde edilmiş; uygulamada herhangi bir olumsuz etkiye rastlanmamıştır. Sonuç olarak KT tekniği LE'li olguların tedavisinde yer alabilecek güvenilir ve yararlı bir yöntem olarak görülmektedir. Ancak KT tekniklerinin sadece bu konuda eğitimli ve deneyimli fiziyatrist ve fizyoterapistler tarafından yapılabilir olması nedeniyle her klinikte bu uygulamalar hastalara sağlanamayabilir. Bu açıdan LE'de tedavi, hastanın tercihi ve tedavi yöntemlerine ulaşılabilirlik göz önünde bulundurularak seçilmelidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: We aimed to compare the effectiveness of combined physical therapy (cold pack + transcutaneous electrical nerve stimulation [TENS] + pulsed ultrasound [US]) and kinesiotape (KT) with the patients of lateral epicondylitis. Materials and Methods: Our study enrolled 70 patients (50 female, 20 male) diagnosed with lateral epicondylitis between 20-60 years of age. Patients were randomly divided into 2 groups of 35 persons. Physical therapy group and Kinesio taping + Physical therapy group. Patients were treated with 15 sessions of therapy in total. To assess patients; activity and rest VAS scores, grip strength values, ROM values and functional assessment was used. The effectiveness of treatment parameters; before treatment, end of treatment and were evaluated to be the last two months of treatment. Result: In cases with kinesiotape applied, the end of the session has been found to be more than the decrease in pain. These improvements obtained after treatment are clinically valuable. Kinesio taping technique, lateral epicondylitis directed to methods cases to use in the treatment and effectiveness can be measured objectively, treatment intensity (the number of sessions) and duration (the number of repetitions) of well-designed to offer results or suggestions on how it should be how much can be said that the need for further research. Lack of a control/ placebo group and the small number of patients, edition of the not reached a general judgment ultimately for such reasons, lateral epicondylitis case realized with the treatment program specifically was obtained developments useful in the treatment in reducing pain and functional status. Application was not found to have any negative effect.