Kur'an'da Hz. Nuh kıssasının değerler eğitimi açısından yorumu
The exegesis of Hz. Noah narrative in the Qur'an from perspective of the values education
  1. Tez No: 385336
  2. Yazar: HALİL KILIÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Hz. Nuh, Değerler, Eğitim, Quran, Noah, values, education
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Kur'ân-ı Kerîm, insanların farklı yapılarda olmaları sebebiyle onları eğitirken çeşitli yöntemler kullanmaktadır. Bu yöntemler içerisinde en etkili olanlardan biri de kıssa yöntemidir. Kur'ân, peygamberler kıssalarından kesitler sunarken günümüz insanının hayatını düzenleyen evrensel değerler sunmaktadır. Böylelikle peygamberler değerler eğitimi açısından bireysel ve toplumsal iyi davranışların rol modeli olmaktadırlar. Hz. Nuh (as) kıssası peygamber kıssaları içinde ayrı bir önem arz eder. Nitekim Hz. Nuh (as) şirkle mücadele için gönderilmiş ilk peygamber olarak 950 yıl kadar kavmiyle tebliğ görevini sürdürmüştür. Bu uzun süreye rağmen Allah'ın çağrısına kulaklarını tıkayan Nuh kavminin inançlarındaki bozukluk davranışlarını da etkilemiştir. Bu bağlamda Kur'ân-ı Kerîm, Hz. Nuh'u (as) olumlu değerlerin rol modeli olarak aktarırken inkârcı kavmini de sakınılması gereken olumsuz davranış ve tutumların birer savunucuları olarak bizlere sunmaktadır. Bu nedenle biz, Kur'ân'da önemli bir yere sahip olan Hz. Nuh kıssasını değerler eğitimi açısından yorumlamaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
Holy Quran uses several methods due to the different structure of the people when teaching them. One of the most effective ones among these methods is the parable method. Quran presents universal values regulating the life of contemporary man while offering scene from prophets' parables. Thus, the prophets become role models of individual and social good behaviors in terms of values education. The parable of Prophet Noah has a special importance among the prophets' parables. He was the first prophet sent in order to struggle against his society's polytheism for 950 years. Despite this long period, the disorder in the faith of people of Noah, who turn a deaf ear to the call of Allah, has also influenced their behaviors. in this context the Holy Quran presents tus non-Muslim people of his time. as the advocates of the negative behaviors and attitudes that must be avoided while describing prophet Noah as a role model of the favorable values. Therefore, I tried to interpret the parable of Noah which has an important place in the Quran in terms of values education.