Hadislere göre hukûkî ve diyânî cezalar
Legal and religious penalties acccording to the hadidth
  1. Tez No: 385337
  2. Yazar: ABDÜSSEMET ÖZCAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HARUN ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Suç, Ceza, Hırsızlık, Keffâret, Günah, Crime, Punishment, Theft, Atonement
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
İslam dini, îmân, ibadet ve ahlâk alanlarındaki prensiplerin uygulanmasını sağlamak, bunlarla ilgili emir ve yasakların ihlâlini önlemek, ferdî ve sosyal hayatı bütün yönleriyle ıslah etmek amacıyla hem bu dünya hem de ahiret hayatına yönelik birtakım caydırıcı tedbirler almıştır. Bu tedbir ve müeyyidelerin tamamı ceza kavramının kapsamı içindedir. İnsanlığa bir hidayet rehberi olarak gelmiş olan İslam dini, hayatın diğer sahaları yanında ceza hukûku sahasında da bir takım hükümlere sahiptir ki, bunlar dinin değer ve ideallerini korumaya yöneliktir. İşte dinin değer ve ideallerini korumaya yönelik olarak konulan kısas ve diyet cezası insan hayatını, içki içme ve sarhoşluk için öngörülen ceza aklı, zina ve iftira suçlarına uygulanacak cezalar ırzı, hırsızlık suçuna verilecek ceza malı, irtidât'ın cezalandırılması dini, eşkiyalık, bağy ve büyü/sihir suçları için öngörülen cezalar da bu değerlerden bir kaçını ve sonuçta kamu düzenini korumayı hedef alır. İnsanlık tarihi kadar eski olan suç işleme fiili, Hz. Peygamber zamanında da vuku bulmuş ve Hz. Peygamber'in işlenen bu suçlara ne gibi cezalar uyguladığı, Kur'ân da miktar ve keyfiyeti belirlenen cezalar dışında başka cezalar uygulayıp uygulamadığ, uygulamış olduğu cezaların had kapsamında mı yoksa ta'zir kapsamında mı olduğunun bilinmesi önem arz etmektedir. İşte bu tezimizde Hz. Peygamber'in uygulamış olduğu had, kısas-diyet ve ta'zir cezalarını, ayrıca ayet ve hadislerle sabit olan diyânî cezaları incelemeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
The religion of Islam, that faith, worship and moral principles in the areas to ensure the implementation of, relating, to orders and prohibitions to prevent the violation of indivi dual and social life in all aspects of breeding, in order to both this World and in the hereafter for the rest of yor life deterrent measures. This measure and the sanctions of the criminal is within the scope of the concept. Islam that had come as a guidance in the criminal law field next to the other areas of life also has a number of provisions, which are intended to protect the values and ideals of religion. Here are the short set as to protect the ideals and values of religion and diet penalty human life, drinking and criminal intelligence provided for drunkenness, adultery and will be applied to libel penalties for rape, the financial penalties to be given to theft, apostasy is punished religious, banditry, missus and magic/magic criminal penalties provided for in a few of these values and ultimately target the protection of. Actual crime is as old as human history, Hz. Prophet. The time of Hz. Prophet and Hz. Prophet had occurred. What Hz. Prophet committed penalties imposed for such offenses, except for the penalty specified amount and arbitrariness in the Qur'an has been a topic of interest not to apply other penalties. This thesis has What kind of penalties which apply the Hz. Prophet's terms and conditions, other than what the penalties specified amount and arbitrariness in the Quran, we tried to examine whether such penalties are applied.