The story of prophet Salih in the quran and the reasons for the destruction of the thamud people
Kur'ân'da Hz. Salih kıssası ve Semûd kavminin helak olma sebepleri
- Tez No: 897314
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAMİ GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Helak, Kıssa, Kur'ân, Salih, Semûd, Destruction, Quran, Salih, Story, Thamud
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Kur'ân-ı Kerîm'in, ilahi mesajını iletme yöntemleri arasında kıssaların önemli bir yeri vardır. Kıssalar yoluyla, geçmişte yaşanmış ibretlik hadiseler etkileyici bir üslupla muhatabına sunulur. Dolayısıyla peygamber kıssalarının âyetler ışığında ele alınması, geçmiş tecrübelerden gereken derslerin çıkarılması açısından önem arz etmektedir. Bu durum bizi, Hz. Salih kıssası ve Semûd kavminin helak sebeplerini araştırmaya sevk etmiştir. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, konuya açıklık getirmesi bakımından kıssa ve kıssayla ilgili kavramları inceledik. Kıssaların tekrarı, tarihi gerçekliği ve gayeleri gibi temel konuları ele aldık. İkinci bölümde, nüzul sırasına göre tefsir, Hz. Salih ve Semûd kavmi ile ilgili kısaca bilgi verdik. Sonra asıl konumuz olan Hz. Salih kıssasının anlatıldığı 11 sûredeki, konumuzla ilgili âyetleri kronolojik tefsire göre açıkladık. İkinci bölümün sonunda, genel anlamda Hz. Salih'in tevhit mücadelesi ve Semûd kavmini helaka götüren süreç üzerinde durulduğunu gördük. Üçüncü bölümde, Semûd kavminin helak olan kavimler içindeki yerini mukayese etmek amacıyla önce Nûh, Hûd, Lût, Şuayb kavimlerini, helak sebepleriyle birlikte kısaca ele aldık. Sonra da Semûd kavminin helak sebeplerinden bazılarını açıkladık. Sonuç olarak, kronolojik tefsir yöntemiyle incelediğimiz Hz. Sailh kıssası, bir yandan Hz. Peygamber dönemindeki sosyal hayata ışık tutarken diğer yandan geçmiş toplumların akıbetlerine ibret nazarıyla bakmamızı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Stories have an important place among the methods of presenting ing the divine message of the Holy Quran. Through stories, exemplary events from the past are presented to the addressee in an impressive style. Therefore, examining the stories of the Prophet in the light of the verses is important in terms of drawing the necessary lessons from past experiences. For this reason, we chose the story of Prophet Salih and the reasons for the destruction of the people of Thamud in the Quran as the subject. Our thesis consists of three parts. In the first part, we examined the story and concepts related to the story in order to clarify the subject. We discussed basic issues such as the repetition of stories, their historical reality and purposes. In the second part, we gave brief information about the interpretation in the order of revelation and about Hazrat Salih and the people of Thamud. Then, we explained the verses related to our subject in the 11 surahs in which the story of Prophet Salih, which is our main subject, is told, according to chronological commentary. At the end of the second part, we saw that the focus was generally on Hazrat Salih's struggle for monotheism and the process that led to the destruction of the people of Thamud. In the third chapter, we first briefly discussed the tribes of Noah, Hud, Lut and Shuayb, together with the reasons for their destruction, in order to compare the place of the Thamud tribe among the destroyed tribes. Then we explained some of the reasons for the destruction of the people of Thamud. As a result, the story of the Prophet, which we examined with the chronological commentary method, is, on the one hand, Hz. While shedding light on the social life in the time of the Prophet, it also enabled us to look at the fate of past societies as an example.