Furkân suresi bağlamında meâni ilminin incelikleri
Wi̇sdoms of rhetori̇c i̇n surah Furkân
  1. Tez No: 385343
  2. Yazar: MEHMET ZEKİ SERDAROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM TANÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Din, Linguistics, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Belâgat, Retorik, Meânî, Furkân Sûresi, Meânî Uygulamaları, al-Qur'an, Eloquence, Rhetoric, al-Maânî, Surah al-Furkân, The Practice Of al-Maânî
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu Kur'ân, Rablerinin izniyle insanları karanlıklardan aydınlığa, yani her şeye galip (ve) övgüye lâyık olan Allah'ın yoluna çıkarmak için indirilen bir kitaptır."(İbrâhîm: 14/1) Kur'ân'ın nâzil olduğu Arapça dili ve diğer lisanların ortak niteliği olarak şunu söyleyebiliriz. Dil, toplumu birbirine bağlayan bir teminat, hayatın devamını sağlayan bir unsurdur. Dilin onu konuşanlar üzerinde inkâr edilmeyen hakları olduğu gibi, onlarda varoluşlarını dille gerçekleştirmektedir. Dildeki söz sanatlarında toplumun düşünce yapısının yansıması, gelişme ve hayat düzeyinin göstergesi bulunmaktadır. Kur'ân-ı Kerim anlam-lafız dizimi, birimler arası sağlam doku, üst ve derin düzeyler itibariyle diğer metinlerden kolayca ayırt edilen dilsel özelliklere sahiptir. Geleneğimizde meânî, beyân ve bedî' bilim-sanat kollarının oluşturduğu belâgat, özellikle Kur'ân'ın doğru ve olabildiğince kapsamlı anlaşılmasını amaçlar. Bu araştırma, ilâhî vahyi yanlışsız, daha yoğun ve etkin anlamak için belâgat ilminin meânî kısmına ait yöntemleri Furkân Sûresi bağlamında uygulamalı olarak tespit etmeyi amaç edinmiştir. Ayrıca elde edilen verilerin günümüz Türkçesine sağlıklı bir şekilde aktarılması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
“A Book which We have revealed unto thee, in order that thou mightest lead mankind out of the depths of darkness into light –by the leave of their Lord- to the way of (Him) the Exalted in power, worthy of all praise!”(İbrâhîm: 14/1) As the common ground of Arabic which al-Quran occured in and the other languages we can say that the language is an assurance and element which community come together by this and survive. People can be alive with the language, so it has got rights on them. Arts of language reflects on the structure of thinking and we can see the advance point by this. The Holy Quran has got many features which we can seperate it from the other books by them. These are reletion between words and their meanings, great tissue between unities and the grounds in the top and deep. Eloquence which includes al-maânî, al-bayân and al-badî'sciences in our tradition means to catch the true meaning of al-Quran. This study intends to practice the science of al-maânî in the Surah of al-Furkân. By the way we will show the consequences in modern Turkish.