Erzurum'da kadınla ilgili halk inanışları
Folk beliefs about women in Erzurum
- Tez No: 385342
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Halk Bilimi (Folklor), Sosyoloji, Religion, Folklore, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Erzurum'da Kadın, Halk Hayatı, İnanış ve Uygulama, Women in Erzurum, Public Life, Beliefs and Applications
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Dünü ve bugünü ile büyük bir şehir olan Erzurum, asırlarca birçok hayat safhasına tanıklık etmiştir. Bulunduğu konum itibariyle ticaret ve kültür merkezi olan Erzurum, tarih boyunca bazı milletlerin saldırısına uğramış ve her dönemin kültürel örneklerinden birçoğunu günümüze taşımıştır. Tezde, Erzurum ve yakın çevresinde yaşanan tarihi dönemler ve kültürel değişimler dikkate alınarak Erzurum'da kadınla ilgili geçmişte yaşanan veya halen devam ettirilen halk inanışlarına yer verilmiştir. Çalışmamızın giriş bölümünde halk inanışlarının ortaya çıkıp yaygınlaşmasında etkili olan bazı kavramlara yer verilmiştir. Bir bölgenin coğrafi özellikleri, tarihi, sosyal hayatı, o bölgede yaşayan insanların günlük hayatları üzerinde etkili olduğundan, araştırmamızın birinci bölümünde bu konular üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde, insan hayatının geçiş dönemleri olan doğum, evlenme ve ölüm olmak üzere yörede özellikle kadına yönelik çeşitli âdet, gelenek, görenek, inanış ve uygulamalar belirtilmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise, halk hayatında etkili olan geçiş dönemleri dışında kalan pratik ve uygulamalara yer verilmiştir. Araştırmamızın genelinde kadınlar etrafında oluşan ve günümüze kadar süregelen halk inanışları ve kaynakları derlenip, Dinler Tarihi açısından değerlendirilmeye çalışılmıştır. Elde edilen bilgiler incelendiğinde geçiş dönemlerinde kadın etrafında kümelenen birçok inanış ve uygulama olduğu ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Being a big city from past to present, Erzurum witnessed several life periods for centuries. Also, because it's the center of commerce and culture, it was attacked by some folks throughout history and carried many cultural examples of each period to present. In this thesis, Erzurum's folk beliefs about women are given considering the historical periods and cultural changes both in Erzurum and around cities. In the introduction part of the thesis, some concepts are given, which are effective in rising and spreading of folk beliefs. Because of the effect of a region's geographical features, history and social life on daily lives of the people living in that area, we focused on these issues in the first part of our research. In the second part; transition periods such as birth-marriage-death, various traditions, customs, beliefs and applications about women are tried to be specified. In the third part of the thesis, some practices and applications except transition periods are provided. Throughout our research, folk beliefs and resources, formed around women and lasting to the present, are compiled and evaluated in terms of History of Religions. In summary, it's obvious that there have been so many beliefs and practices about women in the transition period.