Din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinin meslek lisesi öğrencilerine iş ahlakı kazandırılmasına etkisi
Vocational high school students' acquisition of work ethic through religious studies and values classes
- Tez No: 385344
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EYUP ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İş Ahlakı, Meslek Lisesi, Din Eğitimi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, work ethic, vocational high schools, religious education, religion studies and values classes
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmada, Ortaöğretimde ve Meslek Liselerinde okutulan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin meslek lisesinde okuyan öğrencilere iş ahlakı kazandırılmasına etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla hem okutulan ders kitapları incelenmiş hem de 12. Sınıf öğrencilerine anket uygulanmıştır. Kullanılan ölçek iş dünyasında olan güncel problemlerden yola çıkılarak hazırlanmıştır. Bu ölçekle öğrencilerin kişisel özelliklerinin, aile yapılarının, geleceğe ait planlarının ve DİKAB dersi ile ilgili tutumlarının iş ahlakı kazanmaya etkisinin farklılık gösterip göstermediği araştırılmıştır. Kullanılan ölçekte 11 tane kişisel, 33 tane de iş ahlakı ile ilgili madde bulunmaktadır. Araştırmanın evrenini, Erzurum'da faaliyet gösteren Atatürk Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi ve Kazım Karabekir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri oluşturmaktadır. Örneklem ise evrene dâhil olan bu iki okulda öğrenim gören 253 tane 12.sınıf öğrencisidir. Araştırma verilerinin çözümlenmesinde, SPSS tekniği ile Faktör analizi, t-Testi, Anova ve LSD çoklu karşılaştırma testi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study researched the acquisition of work ethic by middle school and vocational high school students as an effect of undertaking religious studies and values classes (RSAV) students. The RSAV textbooks were analysed and students were given surveys. The scale was prepared based on current issues professional world and 11 personal ethics and 33 work ethics. The students' individual traits, family structure, future plans and their views about RSAV classes were recorded to check if it had any effect on their acquisition of work ethic. The study's participants comprised of students from Ataturk Technical and Vocational High School and Kazim Karabekir Vocational and Technical High School in Erzurum. The sample includes 253 Year 12 students from both schools. Factor analysis through SPSS, the t-Test, Anova and LSD-heavy comparison tests was used for data analysis.