Râzi'nin Mefâtihu'l-Gayb adlı tefsiri ile Tabersi'nin Mecmau'l-Beyân fî Tefsîri'l-Kur'ân adlı tefsirinde takiyye kavramı
The concept of hypocrisy in Râzi̇'s commentary called Mefâti̇hu'l-Gayb and Tabersi̇'s commentary called Mecmau'l-Beyân fî Tefsîri̇'l Kur'ân
- Tez No: 385345
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Takiyye, tukah, gizlenme, Şia, Ehl-i Sünnet
- Yıl: 2015
- Dil: Arapça
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışmamız, baskı ve dayatma altında kişinin kimliğini gizleyerek olduğundan başka türlü görünmesi ve davranması anlamına gelen takiyye kavramı üzerinde olacaktır. Kur'ân-ı Kerîm'de ve Sünnette takiyye'nin varlığına işaret eden delillerin olması bazı mezhepleri takiyye konusunda daha cesur davranmaya itmiş ve zamanla sınırları genişleyen bir çerçeveye sahip olmuştur. Neredeyse bazı mezheplerin kültürlerinin bir parçası haline gelmiştir. Takiyyeyi, bir inanç prensibi olarak kabul edenler, onun sınırları ve şartları üzerinde; reddedenler ise, böyle bir davranışın sosyolojik, psikolojik ve ahlâkî sonuçları üzerinde görüş belirtmişlerdir. Ehli Sünnet âlimleri takiyye konusuna o kadar önem vermezken, konuyu ikrah başlığı altında ele alıp takiyyenin zor durumda başvurulabilecek bir ruhsat olduğunda ittifak etmişlerdir. Şia için takiyye bilhassa ehemmiyetlidir ve hemen hemen bu fırkanın alâmet-i fârikasıdır. Şia mensupları takiyye mevzusunu itikadî konulardan biri addedip, yaşam rtüeli haline getirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
This work is going to be about hypocrisy (taqiyya) which means hiding identity under pressure and enforcement by seeming like a different person. There are some evidences pointing hypocrisy in Quran and Sunnah and it makes some sects behave more courageous and it has an expanding neighborhood over time. Almost, it becomes a part of some cultures of sects. People who agree that hypocrisy is a principle of belief express opinion about its boundaries and essentials, people who don't agree that hypocrisy is a principle of belief express opinion about its sociological, psychological and moral results. Scholars of the Sunnis don't care about hypocrisy a lot and they agree that it is only a permission which can be applied under a severe condition by handling it under the title of intimidation. Hypocrisy is very important for the Shia and it is almost the evidence of this sect. Hypocrisy is one of the theological issues according to the Shia and they have made it a life ritual. Keywords : Hypocrisy, taqiyya, avoid, hiding, the Shia, the Sunnis.