Şerhu İbn 'Akîl'deki şâhid ayetlerin incelenmesi
Study of evidence verses in Sarh Ibn 'Akîl
  1. Tez No: 385346
  2. Yazar: MEHMET MAHŞUK ACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Religion, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İstişhâd, İbn Mâlik, İbn 'Akîl, Şerhu İbn 'Akîl, Kur'ân-ı Kerîm, Exemplification, Ibn Malik, Ibn Akil, Serhu Ibn Akil, the Koran
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
Bu çalışmada, İbn Mâlik'in Elfiyye'sine yapılan şerhlerden, Arap dilbilimcileri arasında da seçkin bir yere sahip olan Şerhu İbn 'Akîl'deki istişhâd edilen âyetleri gramer açısından incelenmiştir. Çalışmamız giriş kısmı ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında Arap dilinde istişhâdın tanımı, tarihi seyri ve beslendiği kaynaklar ana hatlarıyla zikredilmiştir. Birinci bölümde İbn Mâlik ve İbn 'Akîl'in hayatı, ilmî serüveni ve eserleri, bu eserlerden özellikle Elfiyye ve Şerhu İbn 'Akîl daha detaylı tanıtılmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde ise İbn 'Akîl'in eseri Şerhu İbn 'Akîl'deki Arap gramerinin temel taşları olan nahiv ve sarf konuları irdelenmiş ve istişhâd edilen âyetler ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study exemplified Verses in Serhu Ibn Akil, which is one of the comments of Ibn Malik's Elfiyye and has an important place among Arabic linguistics, were studied. The prolog section of this study has two parts. In prolog section, the definition of İstişhad in Arabic language, its historical progress and sources were generally mentioned. In the first section, the lives of Ibn Malik and Ibn Akil, their scientific progress and works especially Elfiyye and Serhu Ibn Akil were introduced in details. In the second section, the keystones of Arabic Grammar syntax and grammar (sarf) in Serhu Ibn Akil by Ibn Akil were examined and exemplified verses were discussed.