Psikolojik sözleşme ihlali algısının örgütsel sinizm ve örgütsel bağlılık üzerine etkisi: Konaklama işletmelerinde bir uygulama
The effects of psychological contract breach perception on organizational cynicism and organizational commitment: A research in hospitality industry
  1. Tez No: 385368
  2. Yazar: MELTEM ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKALP NURİ SELÇUK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik Sözleşme İhlali, Örgütsel Sinizm, Örgütsel Bağlılık, Palandöken Kayak Merkezi, Erzurum, Psychological contract breach, organizational cynicism, organizational commitment, Palandöken Ski Center, Erzurum
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu araştırmada Erzurum bölgesinde bulunan dört ve beş yıldızlı otel işletmelerinde çalışanların psikolojik sözleşme ihlali algılarının örgütsel sinizm ve örgütsel bağlılık algılarını ne derece etkilediğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda Türkiye'de önde gelen kış turizm destinasyonlarından biri olan Palandöken Kayak Merkezi'nde faaliyet gösteren dört ve beş yıldızlı otellerde çalışanlara anketler gönderilmiş, anketlere cevap veren 262 kişinin görüşleri doğrultusunda araştırma yürütülmüştür. Araştırmanın sonucunda psikolojik sözleşme ihlali algısının örgütsel sinizmin duyuşsal, bilişsel ve davranışsal boyutları üzerinde anlamlı ve pozitif etkisi olduğu, örgütsel bağlılığın ise sadece duygusal boyutu üzerinde anlamlı ve negatif etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine to what extent the personel's perceptions of psychological contract breach affected the perceptions of the organizational cynicism and organizational commitment in the four and five star hotels in Erzurum. In this context, the surveys were sent to personels who work in four and five star hotels operating in Palandöken Ski Center which is one of the leading winter tourism destinations in Turkey, and the research has been carried out in accordance with the opinion of the 262 people who responded to the survey. According to the results of the study, it is determined that the perception of psychological contract breach has a significant and positive impact on cognitive, affective and behavioral dimensions of organizational cynicism, and also it is determined that the psychological contract breach has a significant and negative impact on only affective dimension of organizational commitment.