Çalışma ortamı ve örgütsel sinizmin işveren markası algısı üzerindeki etkisi
The impact of work environment and organizational cynicism on employer brand perception
  1. Tez No: 996605
  2. Yazar: ÖZNUR AŞKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZNUR GÜLEN ERTOSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışma Ortamı, İşveren Markası, Örgütsel Sinizm, Sinizm, Work Environment, Employer Brand, Organizational Cynicism, Cynicism
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Sinizm, çalışma ortamı ve işveren markası arasındaki ilişki iş hayatında giderek daha fazla önem kazanan ve popülerleşen bir konudur. Sinizm kavramının literatürdeki kökeni oldukça eski olmasına rağmen, örgütlerde bir problem alanı olarak ele alınması nispeten yenidir. Sinizm, bireylerin çeşitli nedenlerle çalıştıkları örgüte karşı olumsuz tutum geliştirmelerini ifade eder. Bu kavram; örgütün etik ve dürüst ilkelere yeterince bağlı olmadığı yönündeki algı, örgüte karşı geliştirilen olumsuz duygular ve örgütün samimiyetsiz ya da güvenilmez olduğuna yönelik olumsuz davranış eğilimleri olmak üzere üç temel unsurdan oluşmaktadır. Kişilik özellikleri, psikolojik sözleşme ihlali ve liderlikten uzaklaşma gibi nedenler, sinizmin ortaya çıkmasına yol açabilir ve çeşitli örgütsel sonuçlar doğurabilir. Sinizm kavramının önemine rağmen, iş hayatında sinizm, çalışma ortamı ve işveren markası arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmalar sınırlıdır. Bu nedenle bu çalışmada, çalışanların örgüt içindeki sinik tutumlarının çalışma ortamı ile işveren markası algısı arasındaki ilişkide aracılık rolü oynayıp oynamadığı araştırılmıştır. Çalışan deneyimini şekillendiren örgütsel faktörlerin işveren markası algısına etkileri bütüncül bir model çerçevesinde değerlendirilmiş ve literatüre entegre bir bakış açısı sunulması amaçlanmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde, sinizm, örgütsel sinizm, çalışma ortamı ve işveren markasına ilişkin yerli ve yabancı literatür incelenerek kavramsal bir çerçeve oluşturulmuştur. İkinci bölümde ise Türkiye'de özel ve kamu sektörlerinde çalışan bireylerle yürütülen anket araştırmasının bulgularına yer verilmiştir. Araştırma sonuçları, örgütsel sinizmin çalışma ortamı ve işveren markası ile negatif yönde ilişkili olduğunu; yaş grupları arasında sinizm, çalışma ortamı ve işveren markası açısından anlamlı farklılıklar bulunduğunu göstermektedir. Cinsiyet ve sektör açısından anlamlı fark saptanmamıştır; mevcut kurum kıdemi ve toplam iş deneyimi için anlamlı fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The relationship between cynicism, work environment, and employer brand has recently become an increasingly popular concept in business life. Although the concept of cynicism has a long history in the literature, its emergence as a problem within organizations is relatively new. Cynicism describes a situation in which an individual develops negative attitudes toward the organization for various reasons. It consists of three core elements: the perception that the organization does not sufficiently adhere to ethical and honest principles, the development of negative emotions toward the organization, and tendencies toward negative behaviors based on the view that the organization is insincere or untrustworthy. The causes of cynicism include factors such as personality, psychological contract violation, and leadership distancing, all of which may lead to various organizational outcomes. Despite its importance, studies examining the relationship between cynicism, work environment, and employer brand in business life are limited. Therefore, this study investigates whether employees' cynical attitudes mediate the relationship between work environment and employer brand perception. The effects of organizational factors shaping employee experience on employer brand perception are assessed within a holistic model, aiming to contribute to the literature with an integrated framework. In the first part of the study, a conceptual framework on cynicism, organizational cynicism, work environment, and employer brand was developed through a review of domestic and international literature. In the second part, findings from the survey conducted with employees in the private and public sectors in Turkey were presented. The results show negative associations between organizational cynicism and work environment as well as employer brand. There are significant differences across age groups for cynicism, work environment, and employer brand, whereas no significant differences were found for gender or sector; tenure in the current organization and overall work experience also showed no significant differences.