Popüler yarışma programlarındaki melodramik imgelem: O Ses Türkiye örneği
Melodramatic imagination in populer competition program: Example Of O Ses Türki̇ye
  1. Tez No: 385388
  2. Yazar: SİBEL MERT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İRFAN HIDIROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Tür, Melodram, Kültür Endüstrisi, Yarışma Programları, O Ses Türkiye, Genre, Melodrama, Culture Industry, Competition Program, O Ses Türkiye
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Melodram yaklaşık iki yüzyıllık bir geçmişe sahip olan bir türdür. Tiyatroyla hayatımıza girmiş, sinemayla doruk noktasına ulaşmış ve hala günümüzde televizyon aracılığıyla devamlılığını sürdürmektedir. Bu bağlamda çalışmanın temel amacı, melodram özelliklerinin televizyonlardaki yarışma programlarında oldukça etkili bir şekilde kullanılıyor olduğunu göstermektir. Melodramatik imgelerle kurgulanan yarışma programları, sinemada olduğu gibi, seyircilere büyülü bir dünya sunmaktadırlar. Seyirciler ise, izledikleri bu yarışma programlarıyla birlikte, hayatı bu programların devamı gibi algılamaktadırlar. Bu durumun elbette belirli bir amacı vardır. O da kapitalist egemen yapının çıkarlarına hizmet etmektir. Bu tarz programlarla birlikte kitleler, melodramın özellikleri aracılığıyla istenilen şekilde yönlendirilebilmektedir. Çalışma iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, öncelikle tür kavramından yola çıkılarak; melodram kavramı, melodramın tarihçesi ve melodramın özellikleri hakkında bilgiler verilmektedir. Sonrasında kültür endüstrisi sanat bağlamında irdelenmiştir ve popüler kültür ve televizyon kavramlarıyla arasındaki bağ açıklanmıştır. İlk bölümün son kısmında ise, Türkiye'deki yarışma programlarının yaşadığı tarihsel dönüşümler gösterilmiştir. İkinci bölümde ise; yarışmanın genel özellikleri verilerek, melodramın özellikleri bağlamında ele alacağımız“O Ses Türkiye”yarışma programı, çözümleme metoduyla incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Melodrama is a species that has a history of nearly two centuries. Entered the theater with our lives, cinema has reached its climax and still maintains its continuity through television today. The main aim of the studies in this context, the melodrama features of the program is very effective competition in the television show that is being used. Edited by melodramatic image competition programs, as well as cinema, offer a magical world to the audience. The audience, with this competition programs they watch, perceive life as a continuation of this program. This of course has a specific purpose. It is to serve the interests of the capitalist ruling structure. Masses with such programs may be directed as desired through melodram properties. The study consists of two parts. The first section, starting from the first species concept; The concept of melodrama, melodrama provides information about the history and characteristics of melodrama. Then, the culture industry has been examined in the context of art and describes the link between the concept of popular culture and television. In the last part of the first part, the historical transformations experienced by the competition program in Turkey is shown. In the second part; providing general characteristics of the competition, we will deal with in the context of the characteristics of melodrama“O Ses Türkiye”competition program was examined by analysis method.