Bir anlatı ve anlayış olarak kadının modernizm sonrası sanatsal imajı
Artistic image of women as narration and perception after modernism
  1. Tez No: 385390
  2. Yazar: DERYA ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. MEHMET KAVUKCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Anlatı, Anlayış, İmaj, Kadın, Beden, Modernizm, Postmodernizm, Narration, Understanding, Image, Woman, Body, Modernism, Postmodernism
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu araştırmada, ilk çağlardan günümüze sanatta oluşturulmuş kadın imajlarının anlatı ve anlayış bağlamında sanat eserlerine yansımaları incelenmiştir. Bu kapsamda yapılan araştırma dört bölümden oluşmaktadır. Araştırmanın birinci bölümünde, İlk Çağlardan Modernizm'e anlatı, anlayış, imaj bağlamında kadın ve görsele yansımaları üzerinde durulmuştur. Araştırmanın ikinci bölümünde ise, Modernizm ve sonrası sanatta kadın imajı ve görsele yansımaları ele alınmıştır. Bu bölüm kendi içerisinde“Modernizm Süreci”ve“Postmodernizm Süreci”olarak iki ayrı başlık altında incelenmiştir. Araştırmanın üçüncü bölümünde, toplumda kadın üzerine oluşturulmuş imajlar ve görsele yansımaları, dört başlık altında ele alınmıştır. Son olarak dördüncü bölümde ise Kadın İmajı, günümüz Türk Sanatında kadın sanatçılar üzerinden incelenmiştir. Kadın'ın sanat eserlerine yansımaları, sosyo-ekonomik süreçler, kültürel farklılıklar, savaşlar, ait oldukları çağın değişim ve gelişmeleri içerisinde değerlendirilmiştir. Bu etkiler sonucunda oluşturulmuş kadın imajlarının incelendiği araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden biri olan doküman incelemesi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler içerik analizi ile incelenmiştir. Araştırmanın örnekleminde maksimum çeşitlilik kullanılmıştır. Araştırma sürecinde veriler geniş bir literatür taraması yapılarak, tezler, internet, makale ve dergilerden derlenerek elde edilmiştir. Araştırmanın verilerinin çözümlenmesinde, nitel araştırmada kullanılan veri analizi tekniklerinden kuramsal ve betimsel analiz teknikleri kullanılmıştır. Sanatçıların çalışmaları ait oldukları dönemin özellikleriyle birlikte görsel anlatı ve anlayış bağlamında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the reflections of women images that have formed since the ancient times were examined within the context of narration and understanding. The study is composed of four parts. In the first part of the study, women in the frame of narration, understanding and image and their reflections on visual arts from ancient times to Modernism were expressed. In the second part of the study, women image in Modernism and after Modernism and their reflections on visual arts were focused on. This section was studied under two separate headings as“Modernism Period”and“Postmodernism Period”. In the third part of the study, images formed on women in society and their reflections on visual arts were examined. Finally, in the fourth section, the image of women was addressed through women artists in today's Turkish art. Reflections of women on art, socio-economic processes, cultural differences and wars were evaluated in the transformations and developments of the ages to which they belonged. In the study examining women images that formed as a result of these effects, qualitative document research, one of the research methods, was used. The data obtained from this study were analyzed by using content analysis. Maximum variety was used in the modelling of the study. The data in the research process were obtained as a result of an extensive literature review, inspecting theses, searching related sources on the web and a wide variety of articles and magazines. In the analysis of the data of the research, theoretical and descriptive analysis techniques–the ones among those which are used in qualitative researches were used. The works of artists were examined through visual narration and understanding and together with the features of the periods they existed.