Çağdaş heykel sanatında expresif biçim çözümlemeleri
Expresif form analysis in contemporary sculpture
- Tez No: 385400
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BULAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Ekspresyonizm, Çağdaş Sanat, Sanat, Heykel, Modernizm, Expessionsm - Contemporary Art -Art-Sculpture-Modrnism
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu tezin amacı, ekspresyonizmin, modern sanat akımları arasındaki konumunu belirlemektir. Ekspresyonizm, kendi başına belli bir sanat akımını ifade etmesinin yanı sıra, aynı zamanda birçok sanat akımıda karşılaşacağımız bir anlatım sitilidir. Ekspresyonizm, sanat tarihinde belki de dönüm noktası olarak kabul edilmesi gereken bir çıkıştır. Bir sanat akımı olmaktan çok, birçok akımın mihenk taşı olarak kabul görmesi daha yaygındır. Kendi içerisinde birbirini eleştiren ve yadsıyan akımları da barındırır. Örneğin, yapılan araştırmalarda, Fütürizm ne kadar ekspresif bir anlatımsa primitivizm de o kadar ekspresif olduğu görülmüştür. Biri modern gelişmeyi estetize ederek modernizmi bir kazanım olarak görmüş. Diğeri ise modernizmin olumladığı dünyayı reddederek ilkelliğin estetik bir haz barındırdığını düşündürmüştür. Bu çalışma kapsamında ekspresyonizmin diğer sanat dallarındaki yansımaları ele alınmış olup, öz itibariyle ekspresyonizmin bir anlatım biçimi olduğu vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis, Expressionism's, to determine its position among modern art movements Expressionism as well as expressing a particular art movement itself is also a narrative style will encounter many art movements Expressionism is an issue that should be considered as perhaps the turning point in the history of art. Being an art movement too, is recognized as the cornerstone of many current is more common. Criticizing and condemning one another in their host currents For example, in the research, how the expressive primitivism Futurism expression was also found to be so expressive. Someone saw aestheticized by modern development of modernism as a gain. The other is denying the world affirms that modernism was thought that primitive aesthetic pleasure hosting Expressionism is discussed in this study, the reflection in the other arts, has been described as expressionist self as a form of expression.