Çağdaş heykel sanatında esnek malzeme kullanımı
The use of elastic material in contemporary sculpture
- Tez No: 567087
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLA AKSUNGUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Heykel, Yumuşak Malzeme, Esneklik, Silikon, Lastik, Sculpture, Soft Material, Elasticity, Silicone, Rubber
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Heykel Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Günümüzde geleneksel malzemelerin yanı sıra, pek çok sentetik malzeme ve teknoloji heykel sanatında kullanılmaktadır. Taş, ahşap, maden, kil gibi malzemelerin kullanımı ise prehistorik çağlara kadar uzanmaktadır. Sanayi devrimi ile geleneksel malzemelerin kullanımını kolaylaştıran teknolojiler geliştirildiği gibi yeni malzemeler insan yaşamına katıldı. 20.yy. başındaki düşünsel ortam içinde Sanayi Devriminin üretim dünyasına kazandırdığı yeni malzeme ve teknolojiler, biçim arayışında sanatçılara da yeni alanlar açtı. 1850'lerde geliştirilen teknikler sayesinde büyük miktarlarda demir ve çelik daha ucuza üretilmeye başlandıysa da heykel sanatçılarının bu malzemeyi yaygın kullanımı 2. Dünya Savaşı sonrası gerçekleşti. Sanayi devrimi ile başlayan sentetik malzeme araştırma sonuçları ve icatları ise özellikle 1960 sonrası sanat yapıtlarında sanatın gelişen yeni dilinde karşılık bularak kullanılmaya başlanmıştır. Modern Plastikler olarak adlandırılan polimerik malzemelerin hammaddesi petroldür. Elastomerler ise günlük yaşantımızda lastik olarak adlandırdığımız modern plastikler arasında yer alır. Canlı bir insan ya da hayvan dokusuna en iyi karşılık gelebilecek görselliği taşımaları, sanatçıların tercih nedenleri arasında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Today, in addition to traditional materials, many synthetic materials and technologies are used in sculpture. The use of materials such as stone, wood, mineral and clay dates back to prehistoric times. With the industrial revolution that started in England in the 18th century, new technologies and materials were developed to facilitate the use of traditional materials. This period, which changed and transformed every aspect of human life, has created new possibilities for art. The intellectual environment in the early 20th century and the new materials and technologies brought to the world of manifacturing by the Industrial Revolution, opened new spaces for artists in the search for form. The techniques developed in the 1850s led to the production of larger quantities of iron and steel, but their widespread use in sculpture started after the World War II. The results and inventions of the synthetic material research, which started with the industrial revolution, began to be used in the post-1960's art works, in response to the developing new language of art. Raw materials of polymeric materials, called Modern Plastics, are mostly petroleum based products. Elastomers are among the modern plastics we call“rubber”in our daily life. Their resemblence to organic tissue is among the reasons of choice of artists to depict a living human or animal tissue.