Şavşat'ın beşerî ve ekonomik coğrafyası
Human and economic geography of Şavşat
- Tez No: 385416
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYATİ DOĞANAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Şavşat, coğrafya, kırsal kalkınma, Şavşat, geography, rural development
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 465
Özet
Şavşat'ın Beşerî ve Ekonomik Coğrafyası'nı konu edinen çalışma, bir doktora tezi olup; sahanın mevcut potansiyelini açığa çıkarmak ve akılcı esaslar dâhilinde değerlendirilmesine rehberlik etmek amacıyla hazırlanmıştır. Artvin iline bağlı bir ilçe olan Şavşat, Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü sınırları içerisinde yer almakla beraber, söz konusu bölgenin Doğu Anadolu Bölgesi sınırında, geçiş sahası üzerinde bulunmaktadır. Yaklaşık 1317 km2'lik bir alana sahip olan araştırma sahasının etrafı, yüksek dağlarla çevrili olup; oldukça dağlık ve engebeli bir topoğrafik yapıya sahiptir. Bahsi geçen yapı, bir taraftan birçok beşerî ve ekonomik faaliyetin gelişimini olumsuz etkilemişken; diğer taraftan el değmemiş doğal yapının korunmasına ve turizm gibi gelişen sektörlere potansiyel kaynak oluşumuna zemin hazırlamıştır. Şavşat'ın idari alanı içerisinde 2 kasaba ve 62 köy yerleşmesi ile yaklaşık 80 kadar da geçici yerleşme bulunmaktadır. Dağınık ve parçalı bir dokuya sahip olan yerleşmelere, nüfusun dağılışı da oldukça dengesiz olmuştur. Göç nedeniyle nüfus kaybının yoğun olduğu ilçede, 2013 yılı ADNKS sonuçlarına göre, 17.507 kişi ikamet etmekteydi. Aynı yıl için Şavşat kasabasında yaşayan nüfus 6.588 iken, ilçenin nüfus yoğunluğu da 13.3 kişi olarak gerçekleşmiştir. İlçede kalkınma yolunda en önemli potansiyelin turizm alanında olduğu düşünülmektedir. Bu kapsamda, sahada var olan eko-turizm ve kırsal turizm gibi alternatif turizm türlerine kaynaklık edecek turistik çekicilikler ön plana çıkarılarak, mevcut potansiyel doğrultusunda bir planlamanın ortaya konulması, sahadaki kalkınmanın gerçekleştirilmesinde önemli bir adım olabilir.
Özet (Çeviri)
The study which mentions Human and Economic Geography of Şavşat is a doctorate thesis and it was carried out in order to reveal available potential of the field and evaluate them within rationalist principles. Şavşat, which is an affiliated province of Artvin, is located within the borders of Eastern Black Sea Section in the Black Sea Region but rather on borderland in the cross-border area of Eastern Anatolia. The environment of study field which covers an area of nearly 1317 km2 is surrounded by high mountains, and has quite mountainous and rough topography. On the one hand, this structure has negative effect on development of various human and economic activities; on the other hand it forms basis for the protection of natural texture and formation of potential resource for developing sectors such as tourism. There are 2 towns and 62 villages and nearly 80 temporary settlements within administrative settlement of Şavşat. Distribution of population was unbalanced in the settlements which has dispersed and partial texture. In the city which has considerable loss of population due to migration, 17.507 people resided according to ADNKS results of 2013. While the number of the local inhabitants of Şavşat was 6.588 in the same year, population density of the town was 13.3 people. It is thought that the most important potential of the town in the sense of development is seen in the field of tourism. In this sense, featuring touristic attractions which would serve as resource for alternative tourism such as eco-tourism and rural tourism, putting forward planning for available potential would be an important step in realizing development of the field.