Mükemmel halkla ilişkiler kriterleri bağlamında Türkiye'deki halkla ilişkiler uygulamaları: Fortune dergisi Türkiye'nin en iyi 500 şirketi örneği
Public relations practices in Turkey on the basis of excellent public relations: Fortune journal's The best 500 firms in Turkey
- Tez No: 385425
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA GEÇİKLİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: İşletmelerde Halkla İlişkiler, Mükemmel Halkla İlişkiler, Public Relations in Companies, Excellent Public Relations
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
Teknolojik, ekonomik ve sosyal gelişmelerin kurumlarla paydaşları arasında etkileşimi kaçınılmaz duruma getirmesi halkla ilişkiler işlevinin öneminin giderek artmasına yol açmıştır. Hedef kitlelerin istek ve gereksinimlerinin doğru olarak belirlenebilmesi, bunların karşılanabilmesi, doğru ürün ve hizmetlerin sunulabilmesi için yönetimin kaçınılmaz öğesi olan“halkla ilişkiler”işlevinin etkin olarak kullanılması zorunludur. Başarılı yönetim, iç ve dış paydaşlarla yakın ilişkiler kurulmasını, yönetilmesini ve etkin bir şekilde sürdürülmesini gerektirir. Halkla ilişkilerin bu etkililiğini ortaya koymada en güncel yaklaşım J. Grunig'in“Mükemmel Halkla İlişkiler”yaklaşımıdır. Mükemmel halkla ilişkiler yaklaşımından Türkiye'de ki şirketlerin ne derece yararlandığını ve buna bağlı olarak Türkiye'deki şirketlerin halkla ilişkiler uygulamalarının davranış kalıplarının ortaya konulmaya çalışıldığı bu çalışmada, Fortune Dergisinin 2013 yılı Türkiye'nin en iyi 500 şirketi temel alınarak bir anket çalışması yapılmış, elde edilen bulgular değerlendirilerek Türkiye'deki halkla ilişkiler uygulamalarının davranış kalıpları ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The inevitable interaction between organizations and their stakeholders resulting from the technological and economic developments has led to the growing importance of the function of public relations. It is essential for public relations, as the indispensable unit of management, to function effectively in order to clarify the demands and necessities of target groups, and to offer services and products. A succesful management demands close contacts between internal and external stakeholders, ruling these contacts, and maintanining actively. The most recent approach in the manifestation of public relations function is“Excellent Public Relations”approach. In this study, which aims to determine the degree to which companies in Turkey make use of this approach , and on the basis of this, behavioral patterns of public relations works of companies , a survey was conducted to 500 companies , which were remarked as the best ones in Fortune magazine. Moving from the results, this study tries to presents behavioral patterns of public relations works.