Terör(izm)le mücadelede insana dayalı istihbaratın rolü ve önemi
The role and importance of human intelligence in combating terrorism
  1. Tez No: 385477
  2. Yazar: YALÇIN ÖĞRETEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAZIM SEYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Terör, Terörist, Terörizm, İstihbarat, İnsana Dayalı İstihbarat, Güvenlik, Terror, Terrorist, Terrorism, Intelligence, Human Intelligence (HUMINT), Security
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışma, terör ve terörizm sorunuyla mücadelede insana dayalı istihbarat faaliyetlerinin rolünü ve önemini incelemeyi amaçlamaktadır. Terör eylemi olarak tanımlanabilecek olayların uzun bir geçmişi olsa da, bugün dünyanın karşılaştığı şekliyle terörizm problemi 20. yüzyıl içerisinde uluslararası bir tehdit halini almıştır. Terörizm sorununun ülkeler için öncelikli tehdit olmasıyla birlikte istihbarat kuruluşları da çalışma alanlarını bu önceliğe göre şekillendirmiş ve terör örgütleriyle mücadeleye başlamışlardır. Bu mücadelede çeşitli istihbarat metodları kullanmaktadırlar. Bunlardan birisi de insana dayalı istihbarat yöntemidir.Son on yılda ise teknik istihbarat faaliyetlerinin terör eylemlerini önlemede tek başına yeterli olmadığı, özellikle de insana dayalı istihbaratın vazgeçilemez en temel istihbarat metodu olduğu ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada terör ve terörizm sorunuyla mücadelede insana dayalı istihbarat faaliyetlerinin rolü ve önemi araştırılmıştır. Bunun için öncelikle teorik bilgilere yer verilmiş; terör, terörizm ve istihbarat kavramları açıklanmıştır. Daha sonra terör(izm)le mücadelede genel olarak istihbaratın rolü irdelenmiş ve son olarak terör(izm)le mücadelede insana dayalı istihbaratın rolü ve önemi açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the role and importance of human intelligence (HUMINT) in the fight against the problem of terrorism. Although there is a long history of incidents that can be defined as an act of terrorism, the problem of terrorism as it faced today, has become an international threat in 20th century. With the problem of terrorism being a threat to any country, the intelligence agencies has shaped their work field based on this priority and they have started to fight against terrorist organizations. They use a variety of methods of intelligence in this fight. One of them is human intelligence method. In the last decade, it's turned out to be that the technical intelligence alone is not sufficient to prevent acts of terrorism and HUMINT is the most fundemental and indispensable intelligence method. In this study, the role and importance of HUMINT activities in the fight against terrorism is investigated. Firstly, given theoretical knowledge; terror, terrorism and intelligence concepts are explained. Then the overall role of intelligence in combating terrorism is described and finally the role and importance of HUMINT is examined.