Adli bilimlerde konuşmacı tanıma incelemelerinde karşılaştırılan parametreler ve farklı kayıt ortamlarında elde edilen kayıtların parametrelerinin karşılaştırılması
The compared parameters in speaker identification and parameter examinations of records gathered in different enviroments in forensic sciences
  1. Tez No: 385481
  2. Yazar: ÖMER ÖZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASİN ATAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ses, Adli Konuşmacı Tanıma, Eş Zamanlı Karşılaştırma, Adli Ses İnceleme, İşitsel ve Görsel Parametreler, Ses Analizi, Konuşma Seslerinin Mukayesesi, Kayıt Ortamı, Dilbilim, Formant Analizi, Voice, Forensic Speaker Identification, Forensic Voice Analysis, Auditory and Visual Parameters, Voice Analysis, Comparision of Speaking Voices, Recording Medium, Linguistics, Formant Analysis
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu çalışmada aynı zaman diliminde elde edilmiş aynı konuşmacıya ait ses örnekleri, cep telefonu, kablolu telefon hattı ve sayısal ses kayıt cihazı ile eş zamanlı olarak kayıt edilip, görsel inceleme yöntemleriyle analiz edilmiştir. İncelemeler 20 kadın ve 20 erkek konuşmacıdan elde edilen 120 kayıt üzerinde yapılmıştır. Adli konuşmacı tanıma incelemelerinde, görsel parametrelerin karşılaştırılmasında oluşabilecek farklılıkların analiz edilmesine yönelik güven aralığı oluşturulmuştur. Yapılan analizlerde oluşturulan güven aralığı skalasının kullanılması ve mukayese ses kayıtlarının üç farklı kayıt ortamından elde edilmesinin bilirkişi inceleme sürelerinin kısalması açısından katkı sağlayacağı belirlenmiştir. Farklı kayıt ortamlarından eş zamanlı olarak elde edilen ses kayıtlarının F1, F2, F3 ve F4 formant değerlerinin aynı sonuçları içermedikleri görülmüştür. Cep telefonu ve kablolu telefon hatlarından elde edilen ses kayıtlarında F2 ve F3 formant değerlerinin F1 ve F4 formant değerlerine göre daha tutarlı sonuçlar verdikleri gözlemlenmiştir. F5 formantının ortam kayıtlarının bir çoğunda oluştuğu, telefon hatlarından elde edilen kayıtların büyük çoğunluğunda F5 formantının oluşmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the same speaker's voice samples on mobil phone, cable phone and digital voice recorder were recorded simultaneously and analyzed throught visual analysis methods. Analyses were made on 120 records which were obtained from 20 female 20 male speakers. As the result of study, confidence interval is formed by which the records that were recorded at different mediums can be compared and differences can be analyzed for forensic speaker identification analyses. İt is determined that using confidence interval scale and getting comparison records from 3 different mediums will shorten forensic speaker identification analysis time period. It is also observed that voice records which were recorded simultaneously different record mediums (mobile phone, cable phone and digital voice recorder) don't have the same F1, F2, F3 and F4 format valves. This difference is at the acceptable level generally, but on the mobil phone and cable phone records F2 and F3 formant valves are more consistent than F1 and F4 formant valves. And F5 formant valve has been seen on most of the digital voice recorder records but it has not been seen on most of the cable phone records. So it can be determined that the records that have F5 formant value are voice recorder records.