Yargıtay kararları ışığında olası kast ve bilinçli taksir
Differentiating the potential intention and intentional negligence according to the determinations of the Supreme Court
  1. Tez No: 385489
  2. Yazar: YAKUP ALİ KAHVECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. BEDRİ ERYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ceza Sorumluluğu, Kast, Olası Kast, Taksir, Bilinçli Taksir, Responsibility of Penalty, Intention, Potential Intention, Negligence, Intentional Negligence
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Suç Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
01.06.2005 tarihinde 5237 sayılı Türk Ceza Kanunun yürürlüğe girmesiyle, 765 sayılı TCK yürürlükten kalkmış ve ceza hukukumuzda yeni bir dönem başlamıştır. TCK ile ceza hukukumuza birçok yeni kurum ve uygulama gelmiştir. Bu yeni kurumlardan ikisi ise, eski yasa döneminde de hukukumuzda uygulanan ancak kanuni düzenlemesi mevcut olmayan, olası kast ve bilinçli taksirdir. Olası kast ve bilinçli taksir, ceza sorumluluğunu doğuran taksir ve kastın iki alt unsurudur. Olası kast–bilinçli taksir kavramlarının ceza kanunda düzenlenmesi ve tanımlanması ile uygulamada, bu iki kurumun birbirine karıştırılması problemi doğmuştur. Yargıtay uygulamaları ile bu sorunların büyük çoğunluğu çözülmekle beraber, bugün hala bu iki kavramın ayrımında sıkıntıların devam ediyor olması bizi böyle bir çalışma yapmaya itmiştir. Bu çalışmada öncelikle, dağınık olan yazılı kaynaklardaki olası kast ve bilinçli taksir ile ilgili bilgi ve görüşlerin bir araya getirilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca uygulamadan da örnekler verilerek olası kast ve bilinçli taksir uygulaması sırasında karşılaşılan zorluklar ve sorunlar incelenmiştir. Çalışmamızın sonucunda, olası kast ve bilinçli taksir kavramlarının yasada yapılan tanımlarının birbirine karıştırılmaya müsait olduğu tespiti yapılarak, bu iki kavramın daha fazla ve etkin olarak uygulanabilmesi için kanuni düzenlemelerin yapılması gerektiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
After 5237 of Turkish Penal Code is effectuated in 01.06.2005, the 765th rule of TPC has been out of date and a new era has begun in Penal Code history of Turkey. With TPC many associations and applications have joined in Penal Codes. Two of these new associations are potential intention and intentional negligence, which were applied in the previous periods of legislative sessions but were not legally regulated. Potential Intention and intentional negligence are two sub-elements of negligence and intention, which causes the occurrence of penal responsibility. With the regulation and determination of potential intention and intentional negligence in the Penal Code, there emerged the problem of confusing these two associations in their applications. Although many of these problems can be solved by the Supreme Court applications, the continuation of such problems in differentiating the two associations encouraged us to convey this study. In this study, firstly, it is aimed at collecting the scattered information and comments on potential intention and intentional negligence. Also, by giving examples from applications, the problems and troubles, which are faced during the application of potential intention and intentional negligence, are examined. As a result of this study, it is concluded that the definitions of potential intention and intentional negligence are complicated in the code, and it is required to regulate the legislations in order to apply the two associations more effectively.