Sezai Karakoç'un şiirlerinde coğrafya
  1. Tez No: 385513
  2. Yazar: TUĞBA KARACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. FATİH ANDI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sezai Karakoç, edebiyat coğrafyası, coğrafya merkezli okuma, Sezai Karakoç, Literary Geography, Geographic Reading
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Türk edebiyatının önde gelen şair ve mütefekkirlerinden olan Sezai Karakoç, eserlerinde coğrafyaya ait unsurları bir medeniyet tasavvuru inşası için kullanmıştır. Karakoç, coğrafyayı salt terimsel anlamının çok daha ötesinde bölgelerin tarihi ve kültürel yapılarını da kapsayacak bir şekilde ele alır. Çalışmamızda şairin düz yazılarından hareketle şiirlerinde coğrafyaya nasıl bir yer verdiğini, biyografisinde coğrafyanın önemini ve şiirlerinde coğrafyanın işleniş biçimini inceleyerek coğrafya merkezli bir okuma yapılması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Sezai Karakoç is the most prominent poets and thinkers of the Turkish literature who organises the geographic terms while managing consideration of civilization. He approximates the geography with not only its real meaning but also including regional history and cultural structure. In this study, with the starter action of poet's prose, analyzing the approche of geography in his poems, the significance of geography in his biography and the form of the giving place to geography are aimed with reading to the centre of geography.