Executive function and effortful control: Relations with theory of mind and social behavior
Yönetici işlevler ve ketleyici kontrolün zihin kuramı ve sosyal davranışlar ile ilişkisi
- Tez No: 385521
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE BİLGE YAĞMURLU, YRD. DOÇ. DR. TİLBE GÖKSUN YÖRÜK, PROF. DR. SİBEL KAZAK BERUMENT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal yetkinlik, saldırgan davranış, zihin kuramı, yönetici işlevler, ketleyici kontrol, okul öncesi dönem, Social competence, aggression, theory of mind, executive function, effortful control, preschool period
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Öz-düzenleme becerisinin hem yapıcı davranışlar gösterme, hem de olumsuz sosyal davranışların kontrol edilmesindeki rolü birçok çalışmada vurgulanmış ve aynı zamanda bu becerinin başkalarının zihnini anlama yeteneğini artırarak sosyal davranışları etkilediği tartışılmıştır. Bu çalışmada, öz düzenleme becerisinin davranışsal ve bilişsel yönlerini araştırmak için, hem yönetici işlevler hem de ketleyici kontrole odaklanılmış, sosyal yetkinlik, saldırgan davranışlar ve zihin kuramı yeteneği ile ilişkileri incelenmiştir. Araştırma, Türkiye'de yaşayan 3-6 yaş arası 212 çocuk, aileleri ve öğretmenleriyle yapılmıştır. Çocukların yönetici işlevleri bireysel değerlendirmelerle, ketleyici kontrolleri ise anneleri tarafından doldurulan ölçeklerle değerlendirilmiştir. Zihin kuramı yeteneklerini ölçmek için altı farklı etkinlikten oluşan Zihin Kuramı Ölçeği uygulanmıştır. Çocukların sosyal yetkinlikleri ve saldırgan davranışları ise öğretmenleri tarafından değerlendirilmiştir. Yapısal eşitlik modellemesi sonuçları, çocukların alıcı dil becerileri kontrol edildikten sonra, zihin kuramı yeteneklerinin sosyal yetkinlikleri ile anlamlı düzeyde ilişkili olduğunu, fakat saldırgan davranışları ile ilişkili olmadığını göstermiştir. Hem ketleyici kontrolün hem de yönetici işlevlerin sosyal yetkinlik, saldırgan davranış ve zihin kuramı ile benzer kuvvetlerde ilişkili olduğu bulunmuştur. Zihin kuramı yeteneği sosyal yetkinlik ile anlamlı düzeyde ilişkiliyken, zihin kuramı öz düzenleme beceresi ve sosyal yetkinlik arasındaki ilişkiye aracılık etmemiştir. Bulgular, okul öncesi dönemdeki çocukların sosyal ve sosyo-bilişsel gelişimlerinde öz düzenleme becerisinin önemine dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
It is argued that self-regulation skill is necessary both for displaying constructive behavior and for controlling negative social behavior, and self-regulation might affect social behaviors by increasing the ability to understand others' minds. In this research, in order to examine behavioral and cognitive aspects of self-regulation, we focused on both effortful control and executive function, and investigated their concurrent associations with socially competent and aggressive behaviors, and theory of mind (ToM). The participants were 212 preschool children in Turkey. We assessed executive functions with behavioral measures, and effortful control with mother reports. We used six tasks for comprehensive assessment of mental state understanding. Children's social competency and aggressive behavior were assessed with teacher reports. SEM results showed that when receptive language was controlled, ToM was significantly associated with social competence but not aggressive behavior. Both effortful control and executive functions were significantly related with social competency, aggressive behavior, and ToM; the pathways from each self-regulation skill were in similar strength. ToM was linked with social competence, but it did not have a mediating role in the relations of self-regulation with social competence. The findings highlighted the importance of self-regulation for socio-cognitive and social development in the preschool years.