Developing criteria to determine the size and boundaries of administrative districts in Turkey: Case of Manisa province
Türkiye'de ilçe büyüklüklerinin ve sınırlarının belirlenmesinde kriterlerin geliştirilmesi: Manisa ili örneği
- Tez No: 385545
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KARAKUYU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Mülki İdari Bölümlenme, İlçe, Coğrafya Durumu, Ekonomik Şartlar, Kamu Hizmetlerinin Gerekleri, Administrative Division, District, Geographical Situation, Economic Conditions, Public Service Requirements
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 259
Özet
Türkiye'deki mülki idari bölümlenme sistemi Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalma yöntemlere dayanmaktadır ve Fransız mülki idari yapılanmasından etkilenilmiştir. Tanzimat Fermanı ile beraber girilen reform süreci içerisinde (1839-1876)“eyalet sistemi”nden“il sistemi”ne geçilmiştir. T.C. 1982 Anayasası'nın 126. maddesine göre Türkiye'de mülki idari birimler il, ilçe ve bucak olarak yapılandırılmaktadır. İl ve diğer alt kademe idari birimlerin sayısı zaman içerisinde sürekli artış göstermiştir. Son olarak il sayısı 1999 yılında 81'e yükselirken, ilçe sayısı 2013 yılında 919'a yükselmiştir. İlçe merkezi, kasaba ve köylerden oluşan ilçeler, mülki idari yapılanmanın en önemli kademelerinden biridir. Günümüzde ilçe düzeyindeki en temel problem alan, nüfus büyüklüğü, sosyo - ekonomik ve fiziki yapı parametreleri açısından ilçe olma kriterleri taşımayan; ya da zaman içerisinde ilçe idari birimi statüsündeki yerleşme karakteristiğini kaybetmiş yerleşmelerin hala ilçe statüsünde olmalarıdır. Bu problemi çözmek, için ilçe idari sınırlarının ve büyüklüklerinin belirlenmesine yönelik günümüz teknolojik düzeyi ve kamusal hizmetlerin gereklerine uygun kriterlerin belirlenmesi gerekmektedir. Bu kriterlere uygun olarak ilçe birimlerinin yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Değişim ve gelişim süreci içerisinde ilçelerin değişen sosyal ve fiziksel koşullarına uygun olarak sınırlarının yeniden düzenlenmesi, kamusal hizmetlerin daha etkin bir biçimde sunulmasına katkı sağlayacak olup, ülke kaynaklarının kontrol edilemez bir biçimde israf edilmesini de engelleyecektir. Bu tez çalışması kapsamında Türkiye'de ilçe olma kriterleri geliştirilmiştir. Bir örnek olarak çok sayıda ve farklı büyüklük ve özelliklere sahip ilçesi olan Manisa İli seçilmiştir. Belirlenmiş kriterler bağlamında Manisa İli'nin yeni idari yapılanması kurgulanmış ve Coğrafi Bilgi Sistemleri'nden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Administrative division in Turkey is being conducted with methods left from the era of the Ottoman Empire and is affected from the structure of French civil administration. In Reformation Period (Tanzimat Firman) (1839- 1876),“provincial system”was adopted instead of“state system”. On the basis of article 126 of the Constitution of 1982, the administrative division have formed as provinces, districts and sub-districts in Turkey. Numbers of provinces and the lower parts have changed throughout the history of time. Recently in 1999 the number of provinces reached 81 and in 2013 the number of districts reached 919. Districts are essential parts of provincial administrative system that covering district centers, large towns, small towns, villages and hamlets. They have important function in the delivery of public services to the public and development of social and economic lives. The main problem in the level of district is that settlements, which fail to preserve criteria of district in terms of the parameters of area size, population size, socio-economic structure and physical structures or gradually lost their characteristics as settlements in the status of district, still carry the status of district. For solving this problem, it must be developed criteria in determining the sizes and boundaries of districts according to requirements of today's technological level and public service delivery and so it must be formed new district units in accordance with these criteria. Within the process of change and development of districts, determining new boundaries in accordance with the changing conditions of social and physical structure and their practice in the right time is important in terms of the effective realization of service delivery as well as the prevention of uncontrollable use of the country's resources. The scope of this thesis work, criteria were developed about being a district in Turkey. As a case, the Manisa province was selected because it has large number of districts and these have different sizes and special features. In the context of criteria, new administrative division of Manisa province were created and utilized from“Geographic Information Systems”.