Bir tasavvuf klasiği olarak Mahmûd Şebüsterî'nin Gülşen-i Râz mesnevîsi
Gulshan-i Raz as a poetic sufi classic by Mahmud Shabistari
- Tez No: 385558
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ GÜNDOĞDU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Gülşen-i Râz, Tasavvuf, Klasik, Şiir, Şerh, Sembolizm, Gulshan-ı Raz, Tasawwuf, Classic, Poem, Commentary, Symbolizm
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 500
Özet
Horasanlı sufî Emîr Hüseynî-i Herevî'nin (v. 729/1329 [?]) sorularına Mahmûd Şebüsterî (v.720/1320 [?] tarafından cevâben kaleme alınmış bir mesnevî olan Gülşen-i Râz, tasavvufî tefekkürün temel meselelerinin ele alındığı bir eserdir. İlhanlılar dönemi mutasavvıf-şâirlerinden olan Şebüsterî, tasavvuf sahasında Saâdetnâme ve Hakku'lYakîn gibi önemli eserleri de bulunmasına rağmen daha ziyade Gülşen-i Râz'ı ile şöhret bulmuştur. Pek çok şerhe konu olarak tasavvuf târihinde önemli bir yer edinen Gülşen-i Râz, tasavvufa ait temel umdeleri didaktik tarzda ele alan veciz bir manzûmedir. Eserin vahdet-i vücûd düşüncesi etrafında şekillenen yoğun muhtevâsına eşlik eden îcazlı ve sembolik dili tasavvufî eserlerin önemli referanslarından biri olmasını sağlamıştır. Gülşen-i Râz mesnevîsinin tanıtım ve tahlîlini hedefleyen bu çalışmada eserde yer alan tasavvufî konular“vahdet-i vücûd”,“tefekkür”,“marifetullah”,“insanın hakîkati”,“seyr u sülûk”,“insanın tekâmül aşamaları”,“varlığın sembolik dille ifadesi”gibi başlıklar altında irdelenmiştir. Manzûmenin tahlilinde Gülşen-i Râz'ın şerhlerinin yanısıra eserle aynı mihver etrâfında buluşabilecek diğer tasavvuf metinlerine de müracaat edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Gulshan-ı Raz is a kind of masnawi that was written by Mahmud Shabistari (d. 720/1320 [?]) as response to the great sufi Amir Hussain Harawi's (d. 729/1329 [?]) questions and deals with the essential matters of sufi thought. The great poet Shabistari has some works on tasawwuf such as Saadatnama and Hakk al-Yakin. His reputation unsuspiciously comes from Gulshan-ı Raz. In the history of tasawwuf, Gulshan-ı Raz plays a significant role by being an often-cited reference in many commentaries. Gulshan-ı Raz uses a highly breve and symbolic language when dealing mostly with wahdat al-wujud. No doubt, this aspect has made it a must-look-reference source during history. The ultimate aim of this thesis is to introduce and analyse Gulshan-ı Raz. In doind that, Gulshan's topics in relation to tasawwuf will be dealt under the following titles; wahdat al-wujud, tafakkur, marifatullah, the reality of man, sayr suluk (spiritual journey), stages of human maturation, expression of all being with a symbolic language. It is important to note that in this study, when making analysis Gulshan's commentaries and other conducive sufi works have been extensively used.