Maddenin tanecikli yapısının anlaşılması üzerine işbirlikli öğrenme yöntemlerinin etkisi
The effects of cooperative learning methods on the understanding of the particulate nature of matter
- Tez No: 385557
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL DOYMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İşbirlikli Öğrenme Modeli, Akademik Başarı, Maddenin Tanecikli Yapısı, Cooperative Learning Model, Academic Achievement, The Particulate Nature of Matter
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırmanın amacı işbirlikli öğrenme modelinin uygulanmasında kullanılan birlikte öğrenme, okuma yazma uygulama, öğrenci takımları başarı bölümleri yöntemleri ve öğretmen merkezli öğrenme yönteminin“Maddenin Tanecikli Yapısının Anlaşılması”üzerine etkisini tespit etmektir. Çalışmanın örneklemini, 2013-2014 eğitim-öğretim yılında Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Programının iki farklı şubelerinde öğrenim gören toplam 96 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Ön Bilgi Testi (ÖBT) ve Maddenin Tanecikli Yapısı Testleri (MTYT1,2,3,4,5) kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler tanımlayıcı istatistikler, tek yönlü ANOVA ve Post-Hoc testleri (LSD) kullanılarak değerlendirilmiştir. Yapılan değerlendirmeler ile ÖBT ve MTYT ön testlerinden elde edilen sonuçlara göre; araştırmanın başlangıcında araştırmaya katılan grupların benzer özellikte oldukları tespit edilmiştir. MTYT son test puanları için yapılan tek yönlü varyans analizi sonuçları, uygulanan öğretim yaklaşımlarının maddenin tanecikli yapısının anlaşılması bakımından anlamlı bir etkisi olduğunu göstermiştir. Bu sonuçlara göre işbirlikli öğrenme yöntemlerinin maddenin tanecikli yapısının anlaşılmasının sağlanmasında öğretmen merkezli öğrenme yöntemine göre daha etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca MTYT son test puanları için yapılan tek yönlü ANOVA analizi sonuçları, uygulanan öğretim yöntemlerinden işbirlikli öğrenme yöntemlerinin, geleneksel öğrenme yöntemine göre“Maddenin Tanecikli Yapısının Anlaşılması”konusunda daha etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the effect of learning together, reading-writing-aplication and student teams-achievement divisions methods used in cooperative learning model and teacher-centered teaching method in teaching of“The Understanding of The Particulate Nature of Matter”on students' academic achievement. The sample of this study consists of 96 students from science teacher education program at first-year undergraduates in Ataturk University Kazim Karabekir Educational Faculty during the 2013-2014 academic year. In the study, Preliminary Information Tests (PIT), Academic Achievement Test (AAT) and The Particulate Nature of Matter Tests (PNMT1,2,3,4,5) were used for the data collection. The data obtained from the study were evaluated using descriptive statistics, one way ANOVA and Post-Hoc tests (LSD). According to the assessment and results obtained from PIT and pre-PNMT1,2,3,4,5 it was found that groups participated in the research at the beginning had similar properties. The results of one-way variance analysis applied for AAT and post-PNMT1,2,3,4,5 scores showed a significant effect of teaching methods aplied in terms of academic achievement and“The Understanding of The Particulate Nature of Matter”. According to these results in“The Understanding of The Particulate Nature of Matter”, cooperative learning methods was more effective than the teacher-centered teaching method in improving the students academic achievement.