Mısır Eyyübilerinde eğitim ve öğretim faaliyetleri
Education and teaching activities at Ayyubids of Egypt
  1. Tez No: 385560
  2. Yazar: MAHMUT DÜNDAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABBAS ÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Tarih, Religion, Education and Training, History
  6. Anahtar Kelimeler: Eyyûbi, Eyyûbiler, Eyyûbiler Dönemi, Eyyûbilerde Eğitim, Eyyûbilerde ilim, Eyyûbi Medreseleri, Eyyûbi Camileri, Eyyûbi Kütüphaneleri, Selahaddini Eyyûbi, Mısır Eyyûbileri, Ayyubid, Ayyubids, Ayyubids period, education at Ayyubids, scholarly at Ayyubids, Ayyubid madrasahs, Ayyubid mosques, Ayyubid libraries, Selahaddin-i Eyyûbi, Egypt Ayyubids
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 254
Özet
“Mısır Eyyûbilerinde Eğitim ve Öğretim Faaliyetleri”başlıklı çalışmada, Eyyûbiler döneminde Mısır'daki eğitim ve öğretim faaliyetleri ele alınmaktadır. Mısır'da hizmet veren eğitim ve öğretim müesseseleri, bu müesseselerde okutulan ilimler, öğretim yöntemleri, eğitim-öğretim faaliyetleri konusunda sağlanan maddi imkânlar ile etkin kişiler irdelenmektedir. Bu çalışma Giriş, Sonuç ve Önerilerden ayrı, üç bölümden oluşmaktadır: I. Bölüm: Bu bölümde Eyyûbiler döneminde Mısır'da bulunan ve oluşturulan eğitim ve öğretim kurumları olan medreseler, camiler ve mescitler, kütüphaneler, ilim evleri, hanlar, tasavvuf eğitim kurumları, küttabler (sibyan mektebleri) ve buralardaki eğitim ve öğretim faaliyetleri ele alınmıştır. II. Bölüm: Bu bölümde dönemin en düzenli eğitim ve öğretim kurumları olan medreselerin idari, mali ve mimari düzenlemeler ile siyasal ve toplumsal etkileri konu edinmiştir. III. Bölüm: Bu bölümde, genel anlamda Eyyûbi Dönemi'nde Mısır'da bulunan eğitim ve öğretim faaliyetlerinden bahsedilirken, buradaki edebi ve ilmi canlılığın sebepleri, eğitim şekli ve eğitim müfredatı değerlendirilmiş, Eyyûbi dönemi öncesi eğitim ve öğretim etkinliklerine yer verilmiştir. Sonuç: Bu kısımda ise, şu hususlara yer verilmiştir: Eyyûbiler Döneminde Mısır'da eğitim ve öğretim faaliyetlerinin dini menşeli olduğu, önceki dönemlerden etkilendiği, miras aldığı eğitim kurumlarına sahip olduğu ifade edilmiş, düzenli eğitim kurumları olarak medreselerin öne çıktığına ve buralarda müderrislerin bireysel uygulamalarına işaret edilmiştir. Yine bu dönemin ilmî gelişmeleri ile Eyyûbi yöneticilerinin ilim adamlarına verdiği destek vurgulanmıştır. Öneriler: Bu kısımda ise, Yapılan araştırma sonucunda Mısır'ın dışında kalan diğer Eyyubi bölgerinindeki eğitim ve öğretim faaliyetleri ile Eyyubi dönemi eğitiminin günümüz eğitimine katkısı ve eğitimciler ile din görevlilerinin halkın dini eğitimine katkılarının karşılaştırılarak araştırılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study entitled“Education and Training Activities of Egypt Ayyubids”deals with the education and training activities carried out in Egypt during Ayyubids period. The study focuses on education and training institutions serving in Egypt, disciplines trained at these institutions, training methodologies, financial means enabled by creating opportunities for improvement of education and training activities, and effectual personalities. Apart from introduction, conclusion, and suggestion the study consists of three chapters: Chapter I: In this chapter, education and training institutions like madrasahs, mosques, praying rooms, libraries science houses, inns, sufi education houses, kutttabs (elemantr schools) and shrines that had existed and built up during the Ayyubids in Egypt and education and training activities in these places are discussed. Chapter II: Here the study deals with the administrative, financial, and architectural regulations and social and political impacts of madrasahs which were the most organized educational and training institutions of the period. Chapter III: In this chapter, in addition to discussing the education and training activities in Egypt during Ayyubids period in a general meaning, the reasons of literary and scholarly liveness, training metods and training curriculum has been evaluated; pre-Ayyubids training and education activities have been featured. Conclusion: In this chapter, it is stated that: Education and training activities of Ayyubids in Egypt are religious oriented. The period has been influenced by previous periods. It has owned education institutions inherited from previous periods. Madrasahs come to the fore as regular educational institutions. Lastly the scholarly developments of this period, Ayyubid governers' support of scholars and mudderis's personal application has been pointed out. Suggestions: In this chapter, as a result a comperative research of education and training activities in Ayyubid regions staying out of Egypt, the contribution of Ayyubid period to the today's education system and the assistance of educators and religious officials to religious education of public has been proposed.