Uniaxially loaded high strength concrete spiral columns
Eksenel yüklü fretli yüksek dayanımlı beton kolonlar
  1. Tez No: 38562
  2. Yazar: ÖNDER TÜMER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜNEY ÖZCEBECE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek Dayanımlı Beton Kolon, Fretli Sargı, Eksenel Basınç Yükü, Mukavemet Arttırımı, Süneklik Arttırımı, High Strength Concrete Column, Spiral Confinement, Uniaxial Compressive Load, Strength Enhancement, Ductility Enhancement
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
öz EKSENEL YÜKLÜ FRETLİ YÜKSEK DAYANIMLI BETON KOLONLAR TÜMER, Önder Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Güney ÖZCEBE Ocak, 1995, 104 sayfa. Bu tezde, eksenel basınç yükü altında fretli, yüksek dayanımlı beton kolonların davranışları incelenmiştir. Bu amaçla, altı adet yüksek dayanımlı beton kolon numunesi eksenel basınç altında denenmiştir. Sargı oranı, sargının aralığı ve sargılı gövde alanının tüm alana oranı deney elemanlarının değişken parametreleri idi. Deney sonuçlan ile fretli sargının kolon kapasitesi, beton dayanımı ve kolon sünekliği üzerindeki etkileri tartışılmıştır. Ayrıca, kolon kapasitesi ve fretli sargının beton dayanımına etkisi konularındaki analitik yaklaşımlar elde edilen deneysel sonuçlarla karşılaştınlmıştır. Bu çalışma sonucunda aşağıdaki sonuçlara varılmıştır. - TS500 kodunun beton kolonların kapasite hesabı için önerdiği ifadede yer alan beton dayanımı çarpanının, 80-100 MPa beton dayanımına sahip yüksek dayanımlı beton kolonlar için çok emniyetli olduğu sonucuna varılmıştır. Bu çalışmada, bu çarpan değerinin 0.85 yerine 0.95 alınmasının daha gerçekçi olacağı sonucuna varılmıştır. - Normal dayanımlı betonun aksine yüksek dayanımlı beton kolonlarda birinci tepe noktasına karşılık gelen birim boy değişiminin 0.002 değerinden daha yüksek değerlerde oluştuğu gözlenmiştir. Bu çalışmada 78-98 MPa arası beton dayanımına sahip kolonlarda bu değer 0.0024 ile 0.0029 arasında değişmiştir.- Yüksek dayanımlı beton kolonlarda, özellikle küçük boyutlu elemanlar için, sargılı betonun basınç dayanımının sargısız betonun basınç dayanımına oranının, fret içinde kalan beton alanının tanımına çok duyarlı olduğu gözlenmiştir. - Sargı donatısının mekanik oranı 10 %'den küçük olan kolonlarda, yaklaşık 30% oranında sargılı beton mukavemeti gözlenmesine rağmen bu artışın elemanın taşıma kapasitesi üzerinde önemli bir etkisi gözlenmemiştir. - Gövde betonu sargısının, sargı donatısının mekanik oranı 18%'e çıkarıldığında daha etkili olduğu gözlenmiştir. - Sargı donatısının mekanik oranı sabit olduğu sürece benzer sünek davranış elde edilmiştir. Bu durumda, yüksek dayanımlı beton kolonlarda etkili sargı elde etmenin bir yolu da, sargı oranını arttırmak yerine yüksek mukavemetteki sargı çeliği kullanmaktır. - Normal dayanımlı beton kolonlarda olduğu gibi, yüksek dayanımlı beton kolonlarda da dayanım ve süneklik özellikleri iyi bir sargı ile iyileştirilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT UNIAX1ALLY LOADED HIGH STRENGTH CONCRETE SPIRAL COLUMNS TÜMER, Önder M.S. in Civil Engineering Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Güney ÖZCEBE January, 1995, 104 pages. In this study the behaviour of high strength concrete spiral columns under axial compressive loading is investigated. Within this scope, six high strength concrete column specimens are tested under axial compression. Presence of lateral spiral confinement, lateral spiral confinement spacing and confined core area to gross area ratio were the variable parameters of the specimens. Effect of spiral reinforcement on column strength, concrete strength and column ductility are discussed with the obtained test results. Furthermore, some analytical approaches on concrete column capacity and on spiral confinement effect on concrete strength are compared with experimental data. The results indicate that, - TS500 code expression for the unconfined column capacity, which considers a concrete strength reduction factor of 0.85, is found to be conservative for high strength concrete columns with 80-100 MPa concrete. The results of the present study indicates that the use of 0.95 instead of 0.85 would be more realistic in predicting axial load capacity of high strength concrete columns. in- Contrary to the normal strength concrete, high strength concrete columns develop their first peak at a higher strain than 0.002. For columns made of C78 - C98 this strain varied between 0.0024 - 0.0029. - The strength enhancement factor, that is defined by the ratio of the compressive strength of the core concrete to the compressive strength of the unconfined concrete, k very sensitive to the assumed geometry of the core area for high strength concrete. - For columns with the mechanical ratio of spiral steel, m». ^ 10%, strength enhancement of the core concrete was about 30% but, this had no significant effect on the load earring capacity of the columns. - Confinenement of core concrete became more effective when m". was increased tol8%. - As long as mw ratio kept constant, same ductility enhancement can be observed. Therefore one way of having well confined high strength concrete column can be instead of increasing the confining reinforcement amount, increasing the confining steel grade. - As in case of normal strength concrete, the strength and the ductility caracteristics of high strength concrete may be improved with efficient confinement at core concrete.