The Study of the Sapanca lake ecosystem : Sediment characterization and water quality modelling
Sapanca Gölü ekosistemi çalışması = Sediman karakterizasyonu ve su kalite modellemesi
  1. Tez No: 38561
  2. Yazar: GÜLGEM BAKAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TURGUT I. BALKAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Göl Sedimantolojisi, Sediman Analizleri, ICP-AES, ötrofikasyon, Belirleyici Besi Maddeleri, Su Kalite Modellemesi, Sediman-Su İlişkileri, Lake Sed i mentol ogy, Sediment Analysis, Inductively Coupled Plasma Atomic Emission Spectroscopy, Eutrophi cation, Limiting Nutrients, Water Quality Modelling, Sediment-Water Interactions
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
öz SAPANCA GÖLÜ EKOSİSTEMİ ÇALIŞMASI: SEDİMAN KARAKTERİZASYONU VE SU KALİTE MODELLEMESİ BAKAN, Gül f em Doktora Tezi, Çevre Mühendisliği Anabil im Dalı Tez Yönetici : Prof. Dr. Turgut I. BALKAŞ Ocak, 1995, 208 sayfa Bir gölün sediman tabakası, yüzey sedimanlarında gerekli jeokimyasal ölçümler yapılırsa ve daha sonra bu ölçümler belirli metodlarla değerlendirilirse, o gölün çevresel durumunu yansıtır. Gerçekte, sedimanların gölün su kütlesine etkileri çok karışık, yorumlanması fazlasıyla güçtür ve sediman tabakasındaki ve sediman- su arafazındaki çeşitli redoksa bağlı süreçler nedeniyle iyi açıklanamamaktadır. Bu nedenle, bu tezin amacı Sapanca Gölü yüzeysel sedimanlarının temel fiziksel ve jeokimyasal özelliklerini çalışmak ve sonrasında gölün asıl kalitesini (trofik durumunu) belirlemek için sediman verilerini yeni metodlarla incelemektir, daha sonra, sediman tabakasının göl su kalitesindeki önemli rolünü belirtmek vıamacıyla, varolan su kalitesi modellerine sediman tabakasını da içerecek şekilde uyarlanması dır. Sapanca Gölü sedimanlarında, metal analizi yapmak için, yeni, çok elementi i bir metod olan ICP-AES metodu kullanılmıştır. ICP-AES metodu ile sediman örneklerinde üretilen analizlerin kalitesi standart solüsyonlar, çift tekrarlı test örnekleri, uluslararası referans maddeleri ve şahit solüsyonlarının kullanıldığı bir analitik kalite teminat projesi (AQAS) ile kontrol edilmiştir, ölçümlerin analitik tahminleri ve analitik yargıları % 10 dahilindedir. Belirli model eşitlikleri geliştirilerek akümülasyon alanlarının tanımı ve göldeki dahili ve harici organik madde kaynaklarının ayrımı sediman verileri kullanılarak bulunmuştur. Bu tezde, gölün trofik düzeyi yanma kaybı ve nitrojen içeriği gibi sediman verileri kullanılarak da irdelenmiştir. Sediman verilerinin, jeobirikim indeksi, sediman zenginleştirme faktörü ve faktör analizi gibi yaklaşımlarla yorumlanması, doğal durumun insan etkilerinden ayrımını sağlamak için tasarlanmıştır. Sonuç olarak, Sapanca Gölü'nün su kalitesi ve sediman kalitesi analizleri gölün hala oligotrofik olduğunu göstermiştir. vnGöl su kalitesini modellemek ve gelecekteki eğilimini tahmin etmek için, göle bir sonlu fark modeli uyarlanmış ve Sapanca Gölü çevresel yönetimi çalışmalarında kullanılmak üzere gölün şu andaki durumu benzetilmeye çalışılmıştır. Su kalitesi model kalibrasyonunda, Sapanca gölüne ait verilerden yararlanılmıştır, ölçülen su kalite parametre konsantrasyon değerleri tahmin edilen değerlerle çok yakınlık göstermektedir. Model sediman-su ilişkilerini de içermektedir. Sapanca Gölü modeli eme çalışması sonuçları, biojenik esaslı organik maddeler ile dağılmış besin içeriğinin, su kolonundaki bir takım kayıplarla birlikte, genellikle, sığ göllerde dibe çökmesi ve gömülene kadar ileri biyolojik bozuma gitmesi nedeniyle, sediman tabakasından gelen besin yükünün de ötrofikasyon modellerinde göz önüne alınması gerktiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE STUDY OF THE SAPANCA LAKE ECOSYSTEM : SEDIMENT CHARACTERIZATION AND WATER QUALITY MODELLING BAKAN, Gül fern Ph.D. in Environmental Engineering Supervisor: Prof. Dr. Turgut I. BALKAŞ January, 1995, 208 pages The sediments of a lake reflect the environmental conditions of the lake if proper geochemical measurements are carried out in the surficial sediments and then evaluated by certain analysis methods. In fact, the effects of sediments on lake waterbody are rather complex, exceedingly difficult to interpret and not well explained due to various redox-dependent processes in sediment layer and sediment water interface. The purpose of this thesis was therefore to study the principal physical and geochemical properties of the Sapanca Lake surficial sediments then to examine the sediment data by novel methods to define master quality (trophic state) of the lake and mthen to adapt existing water quality models to the lake; including the sediment layer to define its role on the lake water quality. A recent, multielement method, Inductively Coupled Plasma Atomic Emission Spectroscopy, ICP-AES, was used for the metal analysis of the Sapanca Lake sediments. The quality of the analysis typically produced by ICP-AES on the sediment samples of Sapanca Lake were checked with an analytical quality assurance scheme (AQAS) in which standard solutions, duplicated test samples, international reference materials and reagent blanks were used. Analytical presicion and analytical bias of the measurements were within 10 %. By developing certain model equations, the adequate description of accumulation areas and differentiation of internal and external organic matter sources in the lake were established from the sediment data. Discussion of the lake trophic level by sediment data, namely loss on ignition and nitrogen content, was also confirmed in this thesis. The interpretation of the sediment data by different approaches, namely, geoaccumulation index, sediment enrichment factor and factor analysis, were designed to provide a means of differentiating natural conditions from man-made influences. Both the water quality and the sediment quality analysis of Sapanca Lake represent that the lake is still oligotrophic. IVFor modelling of the lake water quality and predicting the future trends, a finite difference model was adapted to the lake to simulate the present state which can be used as a tool in environmental management study of Sapanca Lake. The water quality model has been exposed to calibration using data sets collected at Sapanca Lake. Good agreement has been achieved between the measured and prediccted water quality concentrations. The model considers the sediment-water interactions. The results drawn from the modelling studies of Sapanca Lake appear that nutrient influx from the sediment layer must also be taken into consideration in the eutrophi cation models since particulate organic matter of biogenic origin with the dissociated nutrient content is mostly sedimented on the bottom of shallow lakes with some losses in the water column and undergo further biomediated decay processes until it is burried.