An energy model for Türkiye : Facus on environmental issues
Türkiye için bir enerji modeli = çevresel meseleler üzerine yoğunlaşma
  1. Tez No: 38564
  2. Yazar: GÜRKAN SELÇUK KUMBAROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. YILDIZ ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji Modelleri, Enerji Planlaması, Ekonomi, Enerji Politika Analizi, Çevre, Genel Denge Modellemesi, Energy Models, Energy Planning, Economy, Energy Policy Analysis, Environment, General Equilibrium Modelling
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
öz TÜRKİYE İÇİN BİR ENERJİ MODELİ: ÇEVRESEL MESELELER ÜZERİNE YO?UNLAŞMA KUMBARO?LU, Gürkan Selçuk Yüksek Lisans Tezi, Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Yıldız ARIKAN Ocak 1995, 200 sayfa. Bu tezde bir enerji-ekonomi-çevre model ve Türkiye için uygulanışının sonuçları sunulmaktadır. Fiyatlara duyarlı ayrıntılı bir enerji modeli dış ticaretin içerilmesine olanak tanıyan tek sektörlü bir ekonomik büyüme modeli ile birleştirilmiştir. Enerji-çevre bağlantısı enerji çevriminden ve sektörel enerji kullanımından doğan SO2 ve NOx emisyonları üzerine yoğunlaşan bir çevre altmodeli ile sağlanmıştır. Model, çeşitli emisyon kontrol teknolojilerini enerji çevrimine ve son kullanım aktivitelerine bağlayarak emisyonların azaltılmasına imkan sağlamaktadır. Ayrıca, enerji-çevre çiftinin ekonomiye olan bağlantısı kirliliği azaltma maliyetleri ile sağlanmıştır. Bu çok dönemli doğrusal olmayan programlama modeli için bir denge çözümü fayda maximizasyonu yapılarak elde edilmiştir. Ayrıca, enerji-ekonomi-çevre karşılıklı etkilerini incelemek üzere alternatif çevresel senaryolar tanımlanmıştır.Sonuçlar, SO2 ve NOx emisyonlarına yapılacak kısıtlamaların ekonominin ve enerji kullanımının küçülmesini kapsayacağını göstermektedir. Ancak ilginç olan, ekonominin daha yavaş bir büyüme için yapacağı ayarlamaların gayri safi yurtiçi hasılada, yatırımlarda, ihracatda, ithalatta ve enerji kullanımında önemsenecek düşmeler gerektirmeyeceğinin görülmesidir. Etkiler kabul edilebilir düzeyde küçüktür. Katı emisyon kontrol stratejilerinin bile gayri safi yurtiçi hasılada yol açacağı kayıp, gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 1.5-2 mertebesini geçmemektedir. Enerji sektörünün kendini ayarlaması bütün enerji türlerinde bir azalmaya yol açarken teknoloji ikamesi daha temiz yakıtlara geçişe neden olarak sıvı yakıtların katı yakıtlara nazaran daha cazip hale gelmesini sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN ENERGY MODEL FOR TÜRKİYE: FOCUS ON ENVIRONMENTAL ISSUES KUMBARO?LU, Gürkarı Selçuk M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Yıldız ARKAN January 1995, 200 pages. This thesis presents an energy-economy-environmental model and the results of its application for Türkiye. A price-responsive detailed energy model is combined with a one sector specification of economic growth allowing the inclusion of foreign trade. The energy-environment link is established by an environmental submodel which concentrates on SO2 and NOx emissions resulting from energy conversion and sectoral energy use. The model allows for the reduction of pollutant emissions by coupling different emission control technologies to energy conversion and end-use activities. A further link of the energy-environment couple to the economy is then established by abatement costs. An equilibrium solution for the multiperiod nonlinear programming model is obtained by utility maximization. Alternative environmental scenarios are defined to further analyze energy-economy-environmental interactions. 111Numerical results are such that restrictions on SO2 and NOx emissions will imply a shrinkage of the economy as well as energy use. But it is interesting to note that the adjustment of the economy for smaller growth will not require considerable reductions in the gross domestic product, investments, exports, imports and energy use. The effects are reasonably small. Even strict emission control strategies will cause a loss in GDP not more than 1.5 to 2% of GDP. The adjustment of the energy sector implies a reduction in all energy forms but the technology substitution causes a shift to 'cleaner1 fuels so that liquid fuels get more attractive against solid fuels.