Bireysel algılarına göre okul yöneticilerinin karar verme stilleri
Decision making styles of school administrators according to their individual perception
  1. Tez No: 385664
  2. Yazar: CENNET KURBAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN YAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Rasyonel, Sezgisel, Bağımlı, Kendiliğinden-Anlık, Kaçınma
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmada yöneticilerin karar verme stilleri belirlenmiş ve belirlenen demografik değişkenlerle karar verme stilleri arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığı araştırılmıştır. Ayrıca ölçekle ilgili faktör analizi yapılmış, ölçeğin güvenirliği test edilmiştir. Araştırma evrenini Denizli il genelinde görev yapan 406' sı müdür ve 614' ü müdür yardımcısı olmak üzere toplam 1020 yönetici oluşturmaktadır. Örneklemini ise Denizli il genelindeki 19 ilçede görev yapan, tabakalı örnekleme yöntemi ile seçilen 163 müdür ve 247 müdür yardımcısı olmak üzere 410 yönetici oluşturmaktadır. Araştırmada bilgi toplama amaçlı Karar Verme Stilleri Ölçeği (KVSÖ) ve Kişisel Bilgiler Formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde Karar Verme Stilleri Ölçeği' nin her bir alt boyutuna ilişkin betimsel istatistik değerleri (aritmetik ortalama, medyan ve standart sapma) hesaplanmış ve yorumlanmıştır. Demografik değişkenlere ilişkin verilerin yorumlanmasında frekans ve yüzde dağılımları ele alınmıştır. Bağımsız değişkenler ile bağımlı değişkenler arasında ki ilişki 'Independent Samples T Test' ve 'One Way ANOVA' (Varyans Analizi) ) istatistiksel teknikleri kullanılarak analiz edilmiş olup ulaşılan bulgulara ilişkin yorumlar yapılmıştır. Araştırmaya katılan yöneticilerin çoğunluğunun rasyonel karar vericiler olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kalan katılımcılar sırasıyla sezgisel karar verici, bağımlı karar verici, kaçınma karar verici, kendiliğinden-anlık karar verici olarak kategorize edilmiştir. Yapılan analiz sonucunda demografik değişkenler ile karar verme stilleri arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Rasyonel karar verme stili ile sezgisel ve bağımlı karar verme stili arasında pozitif, anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Sezgisel karar verme stili ile bağımlı, kaçınma ve kendiliğinden-anlık karar verme stilleri arasındaki ilişki pozitif ve anlamlıdır. Kendiliğinden-anlık karar verme stili ile kaçınma karar verme stili arasında pozitif anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, decision making styles of managers were identified and whether there is a significant relationship between identified demographic variables and decision making styles.Additionaly, factor analysis of scale was conducted, the realibility of scale was tested. Study population is formed by the managers in the province of Denizli. 406 of them are working as managaers and 614 of them as assistant managers in the total of 1020 managers.The sample consists of 163 managers, 247 assistant managers ;in the total of 410 managers who are working in 19 districts across the city of Denizli , selected by stratified sampling method.In the study, Decision Making Style Questionnaire for collecting information and Personal Information Form is used. In the analysis of data, for each subscale of Decision Making Style Scale of descriptive statistics values (arithmetic mean, median and standard deviation) were calculated and interpreted. Frequency and percentage distributions for the interpretation of data on demographic variables were examined. Relationship between the dependent variables and independent variables was evaluated and by Independent Samples T Test' and 'One Way ANOVA' (Analysis of Variance) and the comments have been made on results. The conclusion has been reached that the majority of managers participating in the study are rational decision makers. The rest of the participants have been categorized as respectively intuitive decision-makers, dependent decision-makers , avoidance decision-makers. As a result of analysis, a significant relationship could not be found between demographic variables and decision making styles. A positive, significant relationship has been found between rational decision-making style and dependent decision-making style. The relationship between intuitive decision-making style and dependent, avoidance and self-instant decision-making style. A positive, significant relationship has been found between self-instant decision-making style and avoidance decision-making style. Key words : Rational, intuitive, Dependent, Self-Instant, Avoidance