Türkiye'de kavramsal eğilimler ve Altan Gürman'ın resmi
Conceptional trends in Turkey and Altan Gurman's draving
- Tez No: 385667
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYGÜL AYKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kavramsal Eğilimler, Kavramsal Sanat, Altan Gürman
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Araştırmada Türkiye'de Kavramsal Eğilimler ve Altan Gürman'ın Resmi üzerine incelemeler yapılarak konu kuramsal bir çerçevede araştırılmıştır. Ayrıca Altan Gürman'ı yakından tanıyan Maçka Sanat Galerisi sahibi Rabia Çapa, Altan Gürman'ın eşi Bilge Gürman, sanatçı Prof. Dr. Basri Erdem, Prof. Kemal İskender, akademiden öğrencisi Prof. Dr. Meriç Hızal ve sanat tarihçisi Doç. Dr. Burcu Pelvanoğlu ile kavramsal sanat ve Altan Gürman'ın çalışmalarına ilişkin görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma tarama modeli göz önünde bulundurularak amaçlı örnekleme yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın problemi doğrultusunda hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme soruları kullanılmıştır. Verilerin analizi yapılırken, içerik analizinden yararlanılmıştır. İçerik analizinde temelde yapılan işlem birbirine benzeyen verileri belirli kavramlar çerçevesinde bir araya getirmek ve düzenleyerek yorumlamaktır. Araştırmada kitaplardan, ansiklopedilerden, dönemin sanatçılarına ait kataloglardan, sanatçı kitaplarından, Maçka Sanat Galerisi arşivine ait dergilerden, makalelerden ve gazete küpürlerinden yararlanılmıştır. Konular içerisinde anlatılan durumları daha iyi pekiştirmek için görsel öğelerden sıkça faydalanılmıştır. Konuyla ilgili geniş kapsamlı literatür tarama yapılmıştır. Ayrıca internet üzerinden resimsel ve yazılı dokümanlar ele alınarak incelenmiştir. Bunun yanı sıra Erciyes Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Marmara Üniversitesi kütüphanelerinden konu ile ilgili araştırma yazıları, sanatçı katalogları, ansiklopediler, sanat sözlükleri ve yazılı diğer dokümanlar geniş bir şekilde taranmıştır. Araştırmanın birinci bölümünde 1960'lı yıllarda sanat ortamı,“1960'lı Yıllarda Batıda Sanat Ortamı, Kavramsal Sanat, Pop Sanatı, Türkiye'de 1960'lı Yıllarda Sanat Ortamı, Türkiye'deki Kavramsal Eğilimler ve Değişimler”konularına kısaca değinilmiş kavramsal sanatın tarihsel gelişimi ve önemine yer verilmiştir. İkinci bölümünde Altan Gürman resmi, otobiyografisi, eğitimi, akademik, katıldığı sergiler, ölümünden sonraki sergileri, aldığı ödüller, hazırladığı tezler, Altan Gürman'ın sanatı, yurtdışı yılları ve sanat çalışmaları, İstatistikler (Basılı Sözcükler), Askerler (1965), Görünüler (1965 - 1969), Kompozisyonlar (1967 – 1969), Montajlar (1967), Baskı ve Heykel Çalışmaları (1973 - 1976), Altan Gürman'ın Makalesi"nden bir örnek sunularak Altan Gürman'ın çalışmalarına ilişkin incelemeler yapılmıştır. Araştırmanın üçüncü bölümünde bulgular ve yorumlara yer verilip bulguların yorumlanmasında sanatçıların görüşlerinden doğrudan ve dolaylı alıntılar yapılmıştır. Bu bağlamda görüşme yapılan sanatçıların özgeçmişlerine değinilmiş ve görüşme yapılan sanatçıların kavramsal sanat ve Altan Gürman resmine ilişkin görüşleri ile sanatçıların kendi çalışmalarına ilişkin görüşlerine de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, a theoretical analysis has been made on the conceptional trends in Turkey and Altan Gurman's drawing. Additionally, in orderto define thoughts on conceptional art and Altan Gurman'swork, a number of interviews have been done with Altan Gurman's wife Bilge Gurman, his student from the Art Academy Prof. Dr. Meric Hizal, art historian Assoc. Prof. Dr. Burcu Pelvanoglu, the owner of the Macka Art Gallery Rabia Capa, who recognizes him very well, Prof. Dr. Basri Erdem, an artist, and Prof. Kemal İskender. In istatistical analysis, non probablistic sampling method was used in a screening model. Semi-structured interview questions were prepared in accordance with there search question. A content analysis was used for the analysis of the data. In the content analysis, similar data gathered to get the runder some specific concepts, arranged and reviewed. Visual items have been largely used. The articles belonging to the archive of the Macka Art Gallery, journals and newspaper clippings, books of theartists, encyclopedias and the catalogs of that period's artist have been used in there search. A comprehensive literatüre survey was conducted. Pictorial and written documents were examined in detail. Research papers, artist catalogs, encyclopedias, art dictionaries and other written documents examined in the libraries of Erciyes, Gazi, Bilkent and Marmara Universities. Inthefirstpart of the study, the art environment in Turkey and in the West, Conceptional Art, Pop Art, ConceptionalTrendsandChanges in Turkey have been discussed briefly, and the development of conceptional art and its importance have been mentioned. In the second part Altan Gurman's Art, his biography, academic education, his exhibitions, the exhibitions after his death, his awards, his thesis, his life abroad and art studies, Statictics (PrintedWords), Soldiers (1965), Görünüler (1965-1969), Compositions (1967 – 1969), Assemblies(1967), Printing and Sculpture Studies (1973-1976). An example from one of Altan Gurman's articles has also been given. The third part contains results and interpretations. In the interpretations of the results director indirect citations have been made from the artists' point of view. Therefore, the profiles of the artists that had been interviewed and their thoughts on conceptional art and Altan Gurman's drawing, as well as their own studies, have been mentioned. Keywords : Conceptional Trends, Conceptional Art, Altan Gurman