A speaker independent isolated word recognition system for Turkish
Türkçe için konuşmacıdan bağımsız yalıtılmış sözcük tanıyım dizgesi
  1. Tez No: 38568
  2. Yazar: ÖMER BURAK TÜZÜN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MÜBECCEL DEMİREKLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Konuşma Tanıma, Yalıtılmış Sözcük Tanıma, Konuşmacıdan Bağımsız Tanıyım Dizgesi, Türkçe Rakam Tanıma, Saklı Markov Model, Speech Recognition, Isolated Word Recognition, Speaker Independent Recognizer, Turkish Digit Recognition, Hidden Markov Model
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
oz TÜRKÇE İÇİN KONUŞMACIDAN BA?IMSIZ YALITILMIŞ SOZCUK TANIYIM DİZGESİ TÜZÜN, ÖMER BURAK Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mübeccel DEMİREKLER Ocak, 1995, 57 sayfa. Türkçe için, konuşmacıdan bağımsız yalıtılmış bir sözcük tanıyım diz gesi sunulmuştur. Sözcük dağarcığı“sıfır (0)”,“bir (1)”,“iki (2)”,“üç (3)”,“dört (4)”,“beş (5)”,“altı (6)”,“yedi (7)”,“sekiz (8)”,“dokuz (9)”,“evet”ve "hayır dan oluşmaktadır. Dağarcıktaki her sözcük için, soldan sağa devinimli ve N (N - 5, 8, 10, 12) durumlu bir saklı Markov modeli oluşturulmuştur. Modelin her durumu için M. {M = 64, 128, 256) elemanlı gözlem uzayı üzerinde ayrı bir olasılık dağılımı vardır. Durum geçiş olasılıkları ve gözlem olasılık dağılımları Baum- Welch yeniden kestirim algoritması kullanılarak gerçekleştirilen eğitim aşamasında elde edilir. Doğrusal öngörüm çözümlemesinden elde edilen Kepstral katsayılar (KK), çizgisel görünge sıklıkları (ÇGS) ve bunların türevlerinden (A-KK ve A- ÇGS) oluşan tanım vektörlerinin başanmları karşılaştırılmıştır. Deneysel sonuçlar % 99 civarındaki en yüksek başarımın 12 durumlu ve 256 ayrı gözlem sembolü kullanılan saklı Markov modeller kullanarak KK ve A-KK tanım vektörleri ile sağlanabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A SPEAKER INDEPENDENT ISOLATED WORD RECOGNITION SYSTEM FOR TURKISH TÜZÜN, ÖMER BURAK M.Sc. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mübeccel DEMİREKLER January, 1995, 57 pages. A speaker independent isolated word recognition system for Turkish, is presented. The vocabulary consists of the Turkish words“sıfır (0)”,“bir (1)”,“iki (2)”,“üç (3)”,“dört (4)”,“beş (5)”,“altı (6)”,“yedi (7)”,“sekiz (8)”,“dokuz (9)”,“evet (yes)”, and“hayır (no)”. Each word in the vocabulary is modelled as a left-to-right hidden Markov model (HMM) having N states (N = 5, 8, 10, 12). For each state of the model, there corresponds a distinct probability distribution over the observation space that consists of M (M - 64, 128,256) elements. Both the state transition probabilities and the observation probability distributions are determined by training, which is achieved by the Baum-Welch reestimation algorithm. The performance of the feature vectors formed of cepstral coefficients (CC's), line spectrum frequencies (LSF's) and their derivatives (A-CC's and A-LSF's), all of which are derived from LPC parameters, are compared. The experimental results show that the feature vectors comprising both CC's and A- CC's yield the best recognition accuracy for this vocabulary, which is about 99 %, when 12 state HMM with 256 distinct observation symbols are used.