Uluslararası pazarlama ve Türk Hava Yolları örnek stratejik incelemesi
International marketing and strategic analysis of samples of Turkish Airlines
- Tez No: 385734
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, İşletme, Civil Aviation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Türk Hava Yolları, Hava Taşımacılığı, Ulaşım, Rekabet, Strateji, Uluslararası Pazarlama, Turkish Airlines, Air Transport, Trasportation, Competition, Strategy, International Marketing
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
İnsanoğlu, tarihten günümüze hep bir ulaşım ihtiyacı içerisinde olmuştur. Medeniyetlerin gelişmesine ve teknolojiye paralel olarak insanlık ulaşım araçları adına hayvanlar, gemiler, trenler, otomobiller ve en son olarak da hava araçlarının kullanımıyla ulaşımda gelinebilecek en son noktaya gelmiştir. Gelinen noktada hava taşımacılığı sayesinde mesafeler kısalmış, ticaret ve turizm gelişmiştir. Ayrıca, uluslararası iletişim ile kültürel temaslar artmış ve çağımızda küreselleşme hız kazanmıştır. Günden güne hızla gelişen ve yapılan hesaplamalara göre önümüzdeki yıllarda daha da gelişecek olan bu sektörde, rekabet de kuşkusuz en sert şekilde yaşanmaktadır. Hava yolu şirketleri rekabet üstünlüğü sağlamak ve pazar payını arttırabilmek için çeşitli argümanlar kullanıp, kendine özgü dinamikleri ve avantajları ön plana çıkartarak çok yönlü stratejediler oluşturmuşlardır. Bu çalışmada, bayrak taşıyıcı hava yolumuz olan Türk Hava Yolları'nın başarısının altındaki politikalar, dinamikler ve stratejediler ele alınmış olup, sıkı rekabetin yaşandığı bu alanda nasıl gelişme sağlanabileceği, sektörel bazda gerek ulusal gerekse uluslararası verilerin ve analizlerin de yardımıyla saptamalarda bulunulmuştur. Kısa zamanda büyük başarılara imza atmış ve ödüller kazanmış olan Türk Hava Yolları ayrıntılı şekilde incelenmiştir
Özet (Çeviri)
Humankind from history to the present day has been always in need of transportation. In parallel with the development of civilization and technology on behalf of mankind transport vehiches on animals, ships, trains, automobiles and finally the using of air vehicles, achieved to the ultimate point. At this point, thanks to the air transport that distances had shortened, trade and tourism had improved. In addition, cultural contacts have increased with the international communication and in our age globalization has gained speed. Rapidly developing day by day and in the coming years according to calculations made in this sector which will develop further, competition had undoubtedly experienced the hard way. Airline companies have been created sophisticated strategies to increase their competitive advantage and market share by using of several arguments, peculiar dynamics and emphasizing the advantages. In this study, our flag carrier airline Turkish Airline's success under the policies, dynamics and strategies had discussed and tough competition that is experiencing in this area, how improvements can be obtained, on a sectoral basis with the help of both national and international data and analysis, determinations had been made. Turkish Airlines has been examined in details which achieved great success in a short time and has won awards