Örgütsel vatandaşlık davranışının çalışan yenilikçiliğine etkisinde örgütsel bağlılığın aracı rolü
  1. Tez No: 385735
  2. Yazar: ZELİHA AYGÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYKUT ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Vatandaşlık, Yenilik, Yenilikçilik, Örgütsel Bağlılık
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada Örgütsel Vatandaşlık Davranışının Çalışan Yenilikçiliği üzerindeki etkisinde Örgütsel Bağlılığın aracı rolü incelenmiştir. İlk bölümde Örgütsel Vatandaşlık Davranışı kavramı ve özellikleri ayrıntılı olarak açıklanmıştır. İkinci bölümde Örgütsel Vatandaşlık Davranışı kavramının Yenilikçilik üzerindeki etkileri düşünülerek, Çalışan Yenilikçiliği kavramı ve boyutları ayrıntılı olarak incelenmiştir. Üçüncü bölümde Örgütsel Bağlılık kavramı ile bu kavramın Örgütsel Vatandaşlık ve Yenilikçilik üzerindeki etkileri, aracı rolü ve boyutları hakkında bilgi verilmiştir. Dördüncü bölümde Örgütsel Vatandaşlık ile İşgören Yenilikçiliği ve Örgütsel Bağlılık ilişkisi alanında yapılan metodolojik çalışmalar araştırılmış, bu araştırmalar sonucunda Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Yenilikçilik ve Örgütsel Bağlılık ile ilgili bilgiler tartışılmış ve aralarındaki ilişki irdelenmiştir. Beşinci bölümde ise çalışmanın kuramsal çerçevesi ele alındıktan sonra ileri sürülen hipotezleri test etmek amacıyla farklı illerde çalışan 250 kamu personeline web tabanlı anket formu gönderilmiş, 141 kişinin cevapladığı anket formlarından elde edilen veriler kullanılarak analizler yapılmıştır. Değişkenler arası ilişkilerin anlamlılığı için Korelasyon analizi yapılmış ve aracılık ilişkisi olup olmadığı sorusunun yanıtı için de Sobel Testi uygulanarak, elde edilen sonuçlara göre Örgütsel Vatandaşlık Davranışının Yenilikçi Davranışı pozitif yönde etkilediği belirlenmiş, ayrıca Örgütsel Bağlılığın bu ilişkideki kısmi aracılık etkisi tespit edilmiştir. Son bölümde ise, çalışma ile ilgili sonuç, öneri ve tartışmalara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is aimed to determine the mediating role of organisational commitment in the influence of organisational citizenship behaviour on employee innovation. In the first section, the concept of organizational citizenship behavior and its features are explained in detail. In the second section, considering the effects of organizational citizenship concept on innovation, the concept of employee innovation and its dimensions are studied in detail. In the third section, the concept of organisational commitment is explained and its dimensions are outlined, with regards to the concept of organisational commitment, its influence on organisational citizenship, innovation, and its mediating role. In the fourth section, the methodological studies about the relationship between organisational citizenship, employee innovation and organisational commitment are researched. Following the researches, the existing information about organisational citizenship behaviour, innovation and organisational commitment is compiled and the relationship between them is explained. In the fifth section, after presenting a theoretical template of the study, a web-based survey form is sent to 250 public employees working in different cities to test the hypothesis propounded. Analyses are performed by using the data obtained from the survey forms answered by 141 people. According to the reliability, correlation and Sobel test results; innovative behaviour is affected positively by organisational citizenship, and the partial intermediary effect of organisational commitment is revealed. The conclusions, suggestions and discussions take part in the last section. KeyWords: Organizational Citizenship, Innovation, Innovativeness, Organizational Commitment