Osmanlı kültüründe renk kavramı ve sosyal yapıya etkileri
Color concept in Ottoman culture and its effects on the social structure
- Tez No: 385749
- Danışmanlar: PROF. DR. ESİN SARIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Clothing Industry, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Renk, Türk, Osmanlı, Sosyal Yapı, Kıyafet, Color, Turk, Ottoman, Social structure, Dress
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarında çok geniş topraklara hükmetmiş Osmanlı Devleti, bu bölgelerde yaşayan topluluklarla uzun bir birliktelik yaşamıştır. Her topluluk kendi gelenek ve göreneklerini, dinlerini, tutum ve davranışlarını sergilemekte; her topluluğun kendi renk sembolizmi bulunmaktaydı. Bu noktada, yerleşik gelenekler yanı sıra, hukuk da düzenleyici olmuştur. Geleneksel toplumlarda toplumsal yapıya ilişkin uyarlamalar, genellikle egemen ideolojinin çizgisinde gelişen müdahalelerle ortaya çıkmıştır. Osmanlı'da, toplumsal yaşamda kılık kıyafet rengi, desen ve modeli; gayrı Müslim-Müslim, yöneten-yönetilen, alt sınıf-üst sınıf, köy-kent, kadın-erkek gibi ayrımlar dikkate alınarak belli kural ve uygulamalara bağlı olmuştur.
Özet (Çeviri)
Ottoman Empire once ruled a great proportion of the soils in the continents of Europe, Asia and Africa , therefore Ottoman Empire has had a long relationship with communities living in this region. Each community were demonstrating their own traditions and customs, their religion, behaviours and attitudes. Each community had its own color symbolism. At this point, along with built-in traditions, law had been regulatory. In traditional societies, social adaptations related to the structure had usually emerged in line with developing interventions of the dominant ideology. In Ottoman Empire, dress colors, patterns and models were strict to properties such as non-Muslim, Muslim, ruler-ruled, lower class-upper class, village-town, male-female distinctions.