İç çamaşırının tarihi ve günümüze etkileri
The history of underwear and it's impact on today's world
- Tez No: 385748
- Danışmanlar: PROF. ŞEBNEM R.TEMİR GÖKÇELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
- Anahtar Kelimeler: İç çamaşırı, orta çağ, büyük beden, underwear, middle age, large size
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 271
Özet
İç giyim, iki cinsiyet tarafından da giyilen ve gözleyicilerden saklanan tüm giyim objeleri anlamına gelmektedir. Farklı dönemlerde kostümleri anlatan kaynaklarda iç çamasırları hakkında çok az bilgi bulunmaktadır. İyi bir kostüm, insan bedenini olduğundan daha iyi göstermektedir. Dış görünümün mükemmel görünmesinde iç çamaşırının rolü büyüktür. Tarihçiler özellikle iç çamaşırlarının erotizm ile olan bağlarından dolayı detaylı bir araştırma yapmak konusunda çekingen davranmışlardır. İç çamaşırlarının vücuda fayda sağlayıcı birçok yanı olduğu gibi, erotik güdülere hizmet eden bir yanının da olduğu sosyal bir gerçektir. Araştırmalar sırasında, daha eski dönemler ile ilgili kaynakların yetersizliği nedeniyle ilgili dönemlerin az sayıdaki yazarlarına bağlı kalınmıştır. Verilen bilgiler modern standartlarla tam örtüşmeyebilir. Bundan dolayı, kaynaklardaki bilgiler bire bir alıntılar yapılarak kullanılmıştır. Dönemi anlatan desenler aynı şekilde çalışmada yer almıştır. Araştırma, sıklıkla giyilen tarzda iç çamaşırlarına odaklanmıştır. İnceleme; ulaşılabilen kaynaklarda genellikle İngilizlerin giydiği iç çamaşırlarının yer alması nedeniyle, bunlara odaklanılmış olsa da, dönemin farklı ülkelerinde benzer iç çamaşırlarının kullanıyor oluşu, çeşitli yabancı bilgi kaynaklarına da başvurulmasını gerektirmiştir. Uygulamada büyük beden iç çamaşırlarının tasarımlarına yer verilmiştir ve konu ile ilişkili bir koleksiyon tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The term underwear means the whole clothing objects that are worn by both genders and are hidden from sight. We have inadequate information about underwear in the sources that are about costumes from different eras Underwear plays a big role in representing our apparance perfect..A good costume represents the human body better than it actually is. Especially because of it's connections with erotism, historians have always been timid to do a detailed research about underwear. It's a social fact that underwear has a side that serves for erotic instincts besides it's many beneficial effects on the human body. While doing this research it's been witnessed that we don't have enough sources on this topic. We have been abided by limited writers and their works that time. These given statements may not match the modern standarts. Because of this matter all the information in this source were quoted directly from other authors. The same method was used for the patterns that give us information about their time. This resource focuses on the common styles of underwear. The content may seem to be mainly about the underwear that were worn by the English people but this resource has also been appealed to different foreign based sources given on the fact that they were using the same style of underwear that time. In application this resource has been given a slot to big size underwear and a collection has been made about this matter.