Role of the urban block in the formation of urban form dialectric relations between parts and wholes
Yapı adasının kentsel form formasyonu üzerindeki rolü parçalar ve bütünler arasındaki dialektrik ilişkiler
- Tez No: 38577
- Danışmanlar: BAYKAN GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Bütünler ve Parçalar, Eytişimsellik, Kentsel, Kentsel Form, Kentsel Fiziki Yapı, Yapı Adası, Yollar, Yapı Adasının Gelişim Süreci, Oluşum, Dönüşüm, Planlı, Kendiliğinden, Merkez, Çeper, Kütleler, Boşluklar, Territory (Arazi Tanımı). vı
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Kentsel tasarım tarihi boyunca yapı adası temel form belirleyicilerinden biri olarak kabul edilmesine rağmen; önemi bugüne kadar yadsınmiş ve yeteri kadar değinilmemiştir. Bu tavır kentleşme seviyesinin bütünüyle gelen parçalardan daha fazla bütüne, kente, konsantrasyonun sonucunda oluşmuştur. Yirminci yüzyıldan itibaren, bilinçli planlama çalışmalarının ve parça halinde büyüme ihtiyaçlarının artan bir sonucu olarak, yapı adasının kentsel form ve doku formasyonundaki rolü sorgulanmaya başlamıştır. Bu çalışmada, her girdinin dialektik bir ilişki içinde bulunduğu kentleşme sürecindeki artan rol tarihsel bir içerikte analiz edilecektir. Temel olarak, bugünkü kentleri anlayabilmek için bütünün mekansal farklılaşmalarının (planlı ve kendiliğinden gelişmiş) yapı adası evrimi sonucunda nasıl oluştuğu ve uyum sağladığı araştırılacaktır. Bu süreçte teknik adamın rolü, artan eleştiriler ve manifestolara ayrıca değinilecektir. Dahası bu tez, okuyucunun yalnızca yaratılan ve dönüşen formların gerisindeki tasarım ideolojilerinin anlaşılmasına yardımcı olmakla kalmayıp; daha yüksek kentsel kaliteleri olan yeni formasyonların ve doku önerilerinin yapılabilmesi amacına katkıda bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
Throughout urban design history, although urban block has been accepted as öne of the majör form determinants, its importance has been neglected to this day and has not been referred too significantly. This act mainly resulted from concentration on the whole that is, the city, rather than its constituent parts. As a consequence of an increasing trend towards conscious planning exercises and needs for partial developments in the tvventieth century; role of the block in the formation of urban form and pattern started to be questioned. in this study, such an increasing role in the urban process, where every input is dialectically related, is analyzed vvithin a historical outlook. Basically, how spatial differentiations of the whole (planned, spontaneous) and within the whole (core and fringe) occurred and responded as a result of the evolution of the block are searched in order to understand the cities of today. The role of the technical man and criticisms and manifestations that arose in the urban process have also been elaborated. Furthermore, the thesis will not only help the reader to have an understanding of every design ideology behind the forms created and transferred, but also contribute to the proposals that aim to create new urban forms and patterns with higher urban qualities. iiiKeyvvords: VVholes and Parts, Dialectics, Urban, Block, Channels, Urban Form, Urban Physical Build, Evolution Process of the Block, Formation (production), Transformation, Planned, Spontaneous, Core, Fringe, Solids, Voids, Territory.