New firm formation in the metropolitan areas of Turkey after 1980
1980'den sonra Türkiye'de ve metropolitan alanlarda yeni firma oluşumu
  1. Tez No: 38576
  2. Yazar: BAHAR YUNUSOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYDA ERAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Firmalar, Yeni Sektörler, Yeniden Yapılanma, New Firms, New Sectors, Restructuring
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 260
Özet
öz 1980ÜEN SONRA TÜRKİYE1 DE VE METROPOLİTAN ALANLARDA YENİ FİRMA OLUŞUMU YUNUSO?LU, Bahar Yüksek Lisans Tezi, Bölge Planlama Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayda Eraydın Şubat, 1995, 260 sayfa 1980'li yıllarda, yeniden yapılanma, gelişmiş batı Avrupa ekonomilerinde, endüstriyel, ekonomik, sosyal, mekansal değişimlere neden olarak yeni firmaların ve sektörlerin oluşmasını sağladı. Bu süreç içerisinde, bazı yeni sektörler ortaya çıkarken bazı sektörlerde de düşme eğilimleri gözlendi. Yeni firma oluşumunda, servisler (üretici ve tüketici servisleri), ticaret, ulaşım ve komünikasyon, inşaat ve turizm sektörleri büyüme eğilimi gösterirken, perakende ticaret, madencilik, tarım sektörlerinin önemi azaldı. Yeni üretim sistemine uyum sağlamak için, yeni firmaların genellikle küçük ve orta ölçekli oluştuğu görülür. Bu çalışmanın temel amacı, 1980'den sonra Türkiye ve üç metropoliten kentde (Ankara, istanbul, izmir) yeni firma oluşumunu yeniden yapılanma süreci içerisinde incelemektir. Bu amaçla, iki aşamalı bir yöntem izlenmiştir. Birinci aşamada, yeni firma oluşumu, çeşitli gelişmiş ülkelerde incelenerek yeniden yapılanmanın firma oluşumu üzerindeki etkileri incelenmiş ve bu analizde yeni gelişen ve düşüş gösteren vsektörler belirlenmeye çalışılmıştır. Bununla birlikte, gelişmekte olan ülkelerde de yeniden yapılanmanın firma oluşumundaki etkilen incelenmiştir, ikinci aşamada ise, Türkiye'de yeniden yapılanmanın firma oluşumdaki etkileri incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NEW FİRM FORMATION İN THE METROPOLITAN AREAS OF TURKEY AFTER 1980 YUNUSO?LU, Bahar M.S. in Regional Planning Supervisor: Prof. Dr. Ayda ERAYDIN February, 1995, 260 pages After 1980s, in developed economies, rapidly changing economic, social and spatial structures and the changes in the industrial production systems have caused the acceleration in the formation of new firms in new sectors. The effects of these processes have been emerged as growth in certain sectors while decline in others. The growth has appeared in sectors such as services, wholesale trade, transport and communications, construction and tourism while declining sectors has been retail trade, mining, catering and agriculture. New firms are generally emerged as small ör medium size conforming the new production systems and economic structure. The main aim of the study is to understand the new firm formation process in Turkey after 1980s within the restructuring world economy. Three metropolitan areas which are Ankara, istanbul and izmir, have been taken to analyze the effects of retstructuring in these areas. in order to see the new firm formation in diiferent sectors in Turkey, a methodology which is based on two stages, has been üideveloped. At the first stage, the new firm formation process in restructuring economies of developed countries is defined. in this analysis, newly arising and declining sectors is formulated in advanced economies. Also, the effects of restructuring on the formation of new firms is elaborated in developing economies. in the second stage, the aim is to evaluate the new firm formation process of Turkey and the three metropolitan areas in two periods (1980-1985,1985-1992).